Eventualno nepotpisivanje gasno-naftnog sporazuma sa Rusijom i time uzrokovana nemogućnost bescarinskog izvoza automobila iz Srbije na rusko tržište, neće ugroziti Fijatovu investiciju u Srbiji, potvrđeno je našem listu u krugovima bliskim top menadžmentu kompanije Fijat automobili Srbija.

„Prioritet Fijata je tržište Evropske unije, gde će biti plasiran najveći broj automobila proizvedenih u Kragujevcu, dok je rusko tržište u drugom planu“, kaže sagovornik Danasa. On ističe da nema nagoveštaja ni da će globalna ekonomska kriza, kao i problemi u svetskoj automobilskoj industriji, uticati na poslovni aranžman Fijata i Vlade Srbije u Zastavi. „Naprotiv, taj posao predstavlja našu investiciju u budućnost i Fijat je većizdvojio fondove za realizaciju posla u Kragujevcu.“

Ugovorne obaveze uredno izmiruje i Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo ekonomije iz kojeg je stigla najava da će u Kragujevac, do kraja nedelje, biti doznačeno oko 500 miliona dinara za isplatu otpremnina radnicima Zastave koji su odlučili da prihvate jednu od četiri opcije iz ponuđenog socijalnog programa. Podsetimo da se za dobrovoljni odlazak iz firme, uz odgovarajuće otpremnine, odlučilo više od 1.200 radnika, pri čemu se oko 60 odsto njih opredelilo za državni dokup staža, uz otpremnine od po 3.250 evra i mesečne prinadležnosti od 60 odsto od prosečne republičke plate do sticanja jednog od uslova za penzionisanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari