Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će Vlada Srbije pomoći stvaranje regionalne berze električne energije. Na skupu o regionalnom tržištu električne energije, ona je rekla da će Vlada Srbije, u dogovoru sa Energetskom zajednicom Jugoistočne Evrope, doneti odluke potrebne za stvaranje regionalne berze struje.

Mihajlović je podsetila da je od 1. januara tržište struje u Srbiji „otvoreno deset odsto“ i istakla da država sprema potpuno otvaranje tržišta struje i gasa. Ocenila je da je Srbija u liberalizaciju energetskog tržišta ušla unekoliko nepripremljena, a i danas je delom pripremljena, ma koliko se trudila da ispuni sve neophodno za punu liberalizaciju tržišta električne energije i gasa. Ministarka je ukazala da je za to, pored propisa, važno da se Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i preduzeće za gas „pripreme da budu dovoljno konkurentni“ na budućem otvorenom tržištu.

Međutim, priprema tih preduzeća ide sporo, jer se, kako je navela, „u svim velikim sistemima pojavljuje otpor promenama“. Mihajlović je ocenila da se nije „dovoljno uspelo“ ni u tome da Srbija koja ima povoljan geografski položaj, postane energetski centar regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari