Prehrambena i duvanska industrija Hrvatske izgubiće povlastice koje imaju na CEFTA području kada, za oko godinu dana, ta zemlja uđe u Evropsku uniju, jer će proizvodi plasirani na ta tržišta biti opterećeni carinama koje sada nemaju.

Samo za duvansku industriju, to će biti opterećenje od oko 10 miliona evra – rekao je juče Davor Tomašković, predsednik Uprave u Tvornici duhana Rovinj, na godišnjem skupu novinara iz regiona.

On je dodao da industrija ima tri mogućnosti za reagovanje u novim uslovima. Jedan je da taj fiskalni teret preuzme na sebe, jer je procena da je udeo koji za duvanske proizvode izdvajaju potrošači iz kućnog budžeta sada inače preveliki. Postoji i mogućnost da se deo proizvodnje prebaci u neku od zemalja CEFTE, ali kada je o TDR-u reč, za sada se ta opcija ne razmatra, s obzirom da je pre nekoliko godina izgrađena potpuno automatizovana fabrika u Kanfanaru, a u međuvremenu je otvorena i fabrika u Iranu. Treća varijanta, u koju i duvanska i prehrambena industrija polažu najveće nade, jeste mogućnost da vlada Hrvatske u pregovorima sa Briselom uspe da obezbedi da se povlastice CEFTE zadrže.

Prema rečima Tomaškovića, uslovi za tu granu i inače se pogoršavaju, zbog sve viših poreza, ali je poslovanje na srpskom tržištu dodatno opterećeno zbog nestabilnog kursa. „Od 2008. do sada, evro je od 78 dostigao vrednost od 117 dinara. Za one koji zaradu ostvaruju u dinarima, a obaveze obračunavaju u evrima, to je značajan pad prihoda“ rekao je Tomašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari