Turbina za Severni tok 1 isporučena iz Kanade u Nemačku 1foto EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom u Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, objavio je jutros list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prvobitno je bilo planirano da se remontovana turbina dopremi brodom, no plan je u međuvremenu promenjen te je poslana avionom. Nakon dolaska u Nemačku trajektom će biti otpremljena u Finsku i kopnenim putem isporučena u Rusiju, prenla je agencija Tas.

Prema Komersantu, turbina za gasovod, koji ruski plin transportuje direktno u Nemačku preko Baltičkog mora, trebala je biti puštena u rad početkom avgusta, s obzirom na vreme potrebno za njenu montažu. Redakcija ruskog dnevnika nije uspjela dobiti komentar ni od Simens Energyja ni od Gazproma.

Nakon brojnih zahteva Nemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu Simensovu turbinu koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi. Evropska komisija je izjavila da se time neće prekršiti sankcije EU-a, jer one ne uključuju opremu za transport gasa, preneo je regionalni poslovni portal SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari