U Vojvodini za osam meseci skoro 500.000 turista 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Turizam i turističke delatnosti od početka godine pokazuju nezaustavljiv trend rasta, kako u broju dolazaka domaćih i stranih turista, tako i po broju noćenja na teritoriji Vojvodine, istakao je danas pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Pozivajući se na oktobarski presek makroekonomskih pokazatelja Privredne komore Vojvodine, Ivanišević je rekao da je u periodu od januara do avgusta Vojvodinu posetilo 489.321 turista, što čini 16 odsto ukupnih dolazaka na nivou cele države u istom periodu.

To je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dodao je Ivanišević, a prenela Pokrajinska vlada.

Od ukupnog broja dolazaka 48 odsto su činili dolasci domaćih turista uz rast od 3,6 odsto, a 52 odsto dolasci stranih državljana uz rast od čak 7,4 odsto.

“Ukupan broj registrovanih noćenja turista u Vojvodini je u istom periodu iznosio 1.357.157, odnosno 15 odsto ukupnih noćenja turista zabeleženih u Srbiji, što jeste povećanje u odnosu na prošlu godinu od 4,1 odsto”, precizirao je Ivanišević.

Dodao je i da je evidentan je porast broja noćenja stranih turista u Vojvodini od 8,9 odsto.

Ivanišević je govorio i o zaposlenosti, precizirajući da je ukupan broj zaposlenih u Vojvodini, prema podacima za drugi kvartal 2024. godine, 595.497 lica, što čini 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih na nivou Srbije.

Zabeležen je blagi rast od 0,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

U Vojvodini je na kraju avgusta 2024. godine, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenih lica za 6,9 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari