Turističke agencije nude besplatnu pomoć putnicima da popune onlajn formulare za putovanja u EU i Šengen 1Foto: Shutterstock/LightField Studios

U turističkim agencijama u Srbiji još ne znaju koje će podatke putnik iz Srbije u zemlje EU, šengenske zone i ostale morati da dostavi od 10. novembra ove godine za formular koji su one uvele, ali su rekli da će pomoći svima kojima je potrebna podrška jer će se to popunjavati onlajn.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (NATAS) Dragan Subotić je danas rekao za Betu da će sve članice tog udruženja njihovim putnicima, ako zatraže, besplatno pružiti pomoć.

„Tek 6. oktobra videćemo kako izgleda Sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit Syistem – EES), odnosno evidencija ulaska u 30 zemalja za putnike kojima nije potrebna viza za pristup Evropskoj uniji. Implementacija tih novih propisa počinje 10. novembra“, rekao je Subotić.

Taj sistem ili evidencija je besplatna kako je predvidela EU. To je prvi korak ili probni period za uvođenje idućeg proleća dozvole za pristup zemljama članicama kroz Evropski sistem za informisanje i autorizaciju (ETIAS).

Propis o toj dozvoli će se primenjivati od maja 2025. godine za putovanja u ukupno 30 evropskih zemalja: u sve EU članice, osim Irske i Kipra, kao i Lihtenštajn, Norvešku, Island i Švajcarsku.

Propis će se odnositi na putnike iz 60 zemalja, među kojima su SAD, Australija, Velika Britanija, Ukrajina, Japan, Brazil, Argentina, kao i na zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Subotić je rekao da još nije sve najjasnije, ali da će agencije, članice NATAS-a svakako pružiti besplatnu pomoć putnicima koji to zatraže, čak i kada se uvede obaveza za plaćanje dozvole ETIAS od sedam evra.

On je rekao da postoji strahovanje da bi zadržavanje na svim graničnim prelazima, bilo da su na zemlji, vodi ili aerodromu, trajati duže nego do sada jer bi radi evidencije ulaska trebalo da se skeniraju prsti i lice, pa je pitanje da li će se svi putnici lako snaći, slušajući uputstva.

Komercijalni direktor „Plana tursa“ Milan Vasić je za Betu rekao da će njihovim putnicima takođe pomoći u onlajn popunjavanju formulara radi evidencije ulaska u neku zemlju, ali da se još ne zna koliko će podataka sadržati i koliko će to tražiti vremena od turističkih radnika, a shodno tome i da li će se naplaćivati.

Predsednik Skupštine Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Srbije Vladimir Vlaho naveo je da dozvolu ETIAS pokušavaju da uvedu već osam godina, i da je svake godine „ista priča“, ali da dosad nije primenjena i da i sada ne izgleda da će to biti jednostavno u praksi.

„Nemamo još ni stav da li će agencije naplaćivati ako putnicima pružamo uslugu popunjavanja formulara radi evidencije ili dozvole ETIAS“, rekao je Vlaho.

Novo pravilo za prijavljivanje koje će važiti od 10. novembra je, kako su objasnili evropski zvaničnici, „stvar evidentiranja, a ne provere“. Sistem putnicima neće slati povratnu informaciju, ne izdaju se dodatni dokumenti za prelazak granice neke od EU zemalja i ne postoji mogućnost zabrane ulaska u EU samo na osnovu popunjenog formulara.

Tako, kako su naveli, mogu da prate ko ulazi i koliko ostaje u EU, a svrha je da se ubrza prelazak granice, jer više neće biti „lupanja“ pečata u pasoše.

Sistem će biti centralizovan, pa će regulatorno telo EU za migracije moći u realnom vremenu da zna šta se događa, dok je dosad svaka država posebno beležila podatke koji su se razmenjivali ako postoji poseban zahtev.

Pri ulasku u 30 evropskih zemalja registrovaće se ime putnika, tip pasoša, biometrijski podaci poput otisaka prstiju i fotografija lica, kao i datumi i mesta ulaska i izlaska.

Kada se jednom popuni, formular će važiti tri godine, ali će biti proveravan pri svakom prelasku granice, te više neće biti potrebe za pečatiranje pasoša.

Izuzetak među članicama Evropske unije će biti Kipar i Irska, gde će obeležavanje pasoša pečatom ostati na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari