Poljski premijer Donald Tusk kritikovao je članice Evropske unije zato što licitiraju kakve će biti brojke, a nemaju volje da pronađu kompromisno rešenje u vezi sa novim budžetom za narednih sedam godina. „Pojedine zemlje članice EU danas više liče na udaljene planete u galaksiji nego na političku zajednicu koja ima jedan cilj – budžet. Ili, da se priciznije izrazim – situacija je teža nego što se moglo očekivati pre početka pregovora“, izjavio je u Briselu Tusk poljskim novinarima.

O budžetu za period od 2014. do 2020. godine poljski premijer je, prošle nedelje, razgovarao sa šefom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom i predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, a susreo se i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom. „Novi predlog budžeta koji je predstavio Herman Van Rompej nije dramatićno loš s poljske tačke gledišta, ali to nije garancija da će na samitu, koji se održava 22. i 23. novembra, biti postignut kompromis“, procenio je Tusk.

Poljska je jedna od najaktivnijih članica neformalne grupa Prijatelja kohezije, koje traže da rezovi u budžetu ne idu na uštrb kohezionog fonda iz koga siromašnije članice EU i regioni koriste sredstva kako bi sustigli razvijenije delove Evrope. Drastičnu štednju u tom fondu zahtevaju pre svega neto platiše, Nemačka ili Velika Britanija. Prema najnovijem predlogu budžeta Poljska može da računa na 73,9 milijardi evra na osnovu limita od 2,4 odsto BDP-a pojedinih zemlja za sredstva iz kohezionog fonda. Poljskoj, međutim, kao ni Francuskoj, ne odgovara što novi predlog istovremeno predviđa manje novca za poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari