Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić pozvao je juče Tužilaštvo za organizovani kriminal da što hitnije razmotri krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije, koja njega i članove Gradskog veća tereti za štetu nanetu gradu, firmi ATP Vojvodina i investitoru Iliji Deviću, a koja je, procenjuje se, oko 100 miliona evra. On je zatražio da „Tužilaštvo što pre obavesti javnost šta se zapravo krije iza ove prijave“.


– Pošto Agencija za borbu protiv korupcije nije podnela prijavu protiv onih koji su potpisali sporni ugovor, odgovorno tvrdim da Gradsko veće nikad neće doneti odluku protiv interesa Novosađana i da nas na to niko ne može prisiliti – kazao je novosadski gradonačelnik i optužio Agenciju da je kroz prijavu ponovila stavove predstavnika ATP Vojvodina u sudskom postupku protiv Novog Sada, koji je još u toku.

On je izjavio da neće zatvoriti gradsku Međumesnu autobusku stanicu, „jer bi se time skoro dva miliona evra građana godišnje prelilo u privatne džepove, većina od 1.300 radnika JGSP Novi Sad ostala bi bez posla, a hiljade članova njihovih porodica bez sredstava za život“.

– Ili smo mi kriminalci ili nismo, neka se to utvrdi. Ako nismo, onda mora da odgovara onaj ko je pisao ovu krivičnu prijavu – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Iako se novosadska javnost uglavnom bavi pitanjem zbog čega prijavama Agencije nisu obuhvaćeni bivši čelnici grada, gradonačelnica iz prošlog saziva Maja Gojković pre svega, koja je i potpisala ugovor sa Devićem, za pravne stručnjake stvar je prilično jasna. Naime, Agencija za borbu protiv korupcije nadležna je samo za aktuelne funkcionere, dok je mandat Gojkovićeve istekao pre nego što je ta institucija formirana. Međutim, to ne znači da će njena krivica, ukoliko eventualno postoji, biti zanemarena. Prema saznanjima Danasa, uz krivičnu prijavu protiv sadašnjih gradskih prvaka, Tužilaštvu za organizovani kriminal otišao je i drugi materijal i saznanja do kojih je Agencija radeći ovaj predmet došla, a među njima je i set krivičnih prijava koje je Dević podnosio od 2007. godine. Kroz desetak takvih predmeta obuhvaćeni su ne samo predstavnici Novog Sada, nego i drugih javnih institucija ili funkcioneri nadležnih ministarstava koji nisu postupili po važećem ugovoru. Odluku da li će te prijave objediniti može da donese samo Tužilaštvo.

Reagovanja

Krivična prijava izazvala je oštre reakcije stranaka u novosadskoj Skupštini. Šef radikala Đurađ Jakšić traži da sve činjenice vezane za potpisivanje spornog ugovora izađu na videlo i da, bez obzira na to ko je bio u vlasti, ako postoji odgovornost pojedinaca, oni budu procesuirani. S druge strane, šefica odborničke grupe SPO-a Branka Bežanov, kaže da je „ugovor sa ATP Vojvodinom na štetu grada potpisala tadašnja gradonačelnica, što će nas koštati blizu 100 miliona evra“ i tvrdi da se „tim ugovorom se definiše monopolski položaj ATP Vojvodine „. Nekadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković juče nije htela da komentariše slučaj.

Monopol

Kao najčešći razlog za neizvršen ugovor sa ATP Vojvodinom, novosadske vlasti navode da bi se profit od rada autobuske stanice slio u privatni džep, i da bi to bio pristojan iznos jer bi to preduzeće imalo monopol. Činjenica je, međutim, da su gotovo sve autobuske stanice u Srbiji privatizovane, uključujući i najveću, beogradski BAS, gde je država zadržala 40 odsto kapitala u svom vlasništvu (Udeo države u ATP Vojvodini sada je takođe oko 40 odsto). Svega šest stanica ostalo je bez vlasnika. Prirodni monopol koji postoji kod te delatnosti nije moguće zloupotrebiti, jer kategorizaciju stanice i cenovnik usluga koji iz toga proističe, utvrđuje Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari