Tvorcu ESP sistema Evropska nagrada za inovacije 1

Anton van Zanten, penzionisani radnik kompanije Boš dobitnik je Evropske nagrade za inovacije za 2016. godinu za pronalazak elektronskog programa stabilnosti (ESP). Nagrada, koju dodeljuje Evropska kancelarija za patente (EPO),dodeljena u kategoriji „Životno delo“.

U karijeri dugoj više od 25 godina ovaj Holanđanin je kao šef istraživačke grupe kompanije Boš, zajedno sa 35 članova svog tima, razvio sistem protiv proklizavanja, koji je prvi put, kao standardna oprema, ugrađen 1995. godine u Mercedes-Benz S600. „Anton van Zanten i njegove kolege inženjeri su anđeli čuvari mnogih vozača“, izjavio je Volkmar Dener, predsednik Upravnog odbora kompanije Robert Boš GmbH.

Podaci govore da je ESP sistem, samo u Evropi, spasio više od 8.500 života i sprečio više od četvrt miliona saobraćajnih nezgoda. Zbog toga je zaštita od proklizavanja, odmah nakon sigurnosnog pojasa, najvažniji sistem sigurnosti vozila, važniji čak i od vazdušnog jastuka. Procenjuje se, takođe, da bi se, ukoliko bi sva vozila bila opremljena sistemom protiv proklizavanja, moglo sprečiti do 80 odsto nezgoda izazvanih proklizavanjem. Od 1. novembra 2014. godine ESP sistem je obavezan u zemljama Evropske unije, za sve novoregistrovane automobile i laka komercijalna vozila težine do 3,5 tona. Osim u EU, sistem protiv proklizavanja je obavezan u Australiji, Kanadi, Izraelu, Novom Zelandu, Rusiji, Južnoj Koreji, Japanu, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Širom sveta 64 odsto svih novih vozila je opremljeno ESP sistemom, a Boš je do danas proizveo više od 150 miliona jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari