Austrijski gradovi su ne samo sve omiljenije turističke destinacije već i mesta za stanovanje. To je, moglo bi se reći, osnovni zaključak najnovije publikacije „Austrijski gradovi u brojkama“, koju jednom godišnje objavljuje Institut Statistik Austria. Podaci govore da se poslovni život sve više koncentriše u gradskim jezgrima, što je jedan od razloga zbog kojeg urbani centri u Austriji postaju sve veći. „U opštinama sa najmanje 5.000 žitelja živi 57 odsto stanovništva. Činjenica je, takođe, da je u periodu između 2001. i 2012. godine zabeležen prosečni rast pokrajinskih glavnih gradova od oko 8,5 odsto, pri čemu je Beč sa 11,7 odsto bio iznad tog proseka“, kaže Tomas Veninger, generalni sekretar Austrijskog saveza gradova.

Nasuprot tome, gradovi i opštine u ruralnim oblastima beleže sve manji broj stanovnika. Zahvaljujući dobroj infrastrukturi, i ponudi radnih mesta, urbani centri profitiraju od migracije stanovništva iz seoskih sredina, ali i iz inostranstva. Sela najčešće napuštaju Austrijanci starosne dobi između 15 i 44 godine, i to više muškarci nego žene, a sve je veći i priliv inostranih državljana. Najveći udeo stranog stanovništva, od 22,3 odsto, registrovan je u Beču.

Pozitivan bilans beleži i broj noćenja, pre svega u pokrajinskim glavnim gradovima i u Beču, gde je 2011. godine registrovano 17,61 milion noćenja. Od toga je čak 75,5 odsto stranih gostiju. Gradski centri su, inače, omiljene turističke destinacije, a rezultati istraživanja pokazuju da gosti koji žele samo noćenje u gradovima radije biraju povoljnije hotele, dok oni u ruralnim oblastima više koriste smeštaj u hotelima sa četiri ili pet zvezdica.

Prema procenama analitičara Instituta Statistik Austria, do 2075. godine broj stanovnika u Beču će, sa sadašnjih 1,7 miliona, porasti na oko 2,2 miliona. Tome će svakako doprineti i pozitivan trend nataliteta – procenjuje se da će u Beču broj dece po domaćinstvu porasti sa 0,97 na 1,06 dece. Prognoze, međutim, nisu tako optimistične kad je reč o drugim austrijskim pokrajinama, gde će se, po svemu sudeći, broj dece smanjivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari