U Beogradu osnovana prva Regionalna kreativna mreža 1Foto: Kancelarija za IT i eUpravu

U Beogradu je odnovana prva Regionalna kreativna mreža, koju čine kreativni centri, organizacije i inicijative iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije sa ciljem da se pospeši regionalna saradnja u oblasti kreativnih industrija i inovacija, objavila je danas nacionalna platforma Srbija stvara.

Regionalnu kreativnu mrežu trenutno čine Rog Center iz Slovenije, Pučko otvoreno učilište Varaždin – Centar kulturnih i kreativnih industrija UPVŽ iz Hrvatske, Sklonište, Banja Luka iz Bosne i Hercegovine, UMPACI iz Severne Makedonije, Creative Industries Agency Municipality of Tirana iz Albanije, CIM Forum Kotor, Kotor ART Festival iz Crne Gore i Ložionica iz Srbije.

Na prvom u nizu okupljanja kreativnih centara, organizacija i inicijativa, održanom u Beogradu, na inicijativu nacionalne platforme „Srbija stvara“ i centra Ložionica, naglašeno je da kreativne industrije i inovacije imaju ogroman potencijal za regionalnu saradnju, kulturnu diplomatiju i stvaranje kreativnog ekosistema, kao i jačanje međunarodnog pozicioniranje regiona i zajednički ekonomski i tehnološki napredak, navedeno je u saopštenju.

„Podržavajući razvoj kreativnih industrija u Srbiji proteklih šest godina, koliko postoji platforma Srbija stvara, uvideli smo da su najveći izazovi za dalji razvoj sektora nedostatak fizičkog prostora za naše kreativce kao i stvaranje homogenog kreativnog ekosistema i jači prodor na međunarodno tržište. Zato smo započeli izgradnju prvog centra kreativnih industrija u Srbiji, Ložionicu i pokrenuli smo inicijativu za regionalnu saradnju sa sličnim inicitivama i centrima iz regiona oblasti kreativnih industrija“, kazala je čelnica platforme Srbija stvara Vlade Srbije i direktorka Ložionice Ana Ilić.

Ona smatra da će nova platforma za saradnju, Regionalna kreativna mrežna, doprineti razvoju ovog sektora u regionu, razmeni ideja, znanja i projekata.

Na prvom regionalnom okupljanju ovakvog tipa učestvovali su i predstavnici UNESCO-a, međunarodni stručnjaci iz Danske (BLOXKUB, Kopenhagen) i Francuske (Centar 104 iz Pariza i BAAZAR iz Lila).

Učesnicima je predstavljen i projekat rekonstrukcije i adaptacije stare zgrade Ložionice u prvi centar kreativnih inustrija u Srbiji.

Događaj je organizovan uz podršku UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Ambasade Danske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari