Guverner Centralne banke Brazila Enrike de Kampos Meireljes doputovao je juče u Beograd gde će sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem razmeniti iskustva o režimu ciljane inflacije, u čemu brazilska Centralna banka ima duže iskustvo od NBS. Guverneri će razmatrati i metode vođenja monetarne politike u nadzora finansijskog sektora.

Guverner Centralne banke Brazila Enrike de Kampos Meireljes doputovao je juče u Beograd gde će sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem razmeniti iskustva o režimu ciljane inflacije, u čemu brazilska Centralna banka ima duže iskustvo od NBS. Guverneri će razmatrati i metode vođenja monetarne politike u nadzora finansijskog sektora. Brazilski guverner, koji je Srbiju doputovao na poziv Jelašića, sastao se i sa zaposlenima i rukovodstvom Narodne banke Srbije, a iskustva Brazila predstavio je predavanjem održanim za stručnjake iz oblasti finansija i ekonomije.
Beograd – Narodna banka Srbije izdala je juče dozvolu za rad Društvu za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Sosijete ženeral penzije, devetom na srpskom tržištu. Kako se navodi u saopštenju, osnivači fonda su Sosijete ženeral banka u Srbiji i osiguravajuća kompanija Sožekap iz Francuske, planirana investicija vredna je 1,5 miliona evra. Sosijete ženeral penzije biće prvo društvo u Srbiji koje će organizovati dva dobrovoljna penzijska fonda koji će se razlikovati po stepenu rizičnosti ulaganja. Šosijete ženeral će biti okrenuta konzervativnijim, manje rizičnim ulaganjima, a Sosijete ženeral ekvilibrio biće namenjena ulagačima koji su spreni na umereni rizik. U Srbiji trenutno posluju dobrovoljni penzijski fondovi: DDOR penzija plus, Delta Đenerali, Dunav fond garant, NLB nova penzija, Rajfajzen future i Triglav penzija, a izdata je dozovla i za Hipo fond.
Beograd – Agencija za privatizaciju saopštila je juče da je prodala 62,83 odsto proizvođača građevinske keramike Keramika iz Mladenovca za 1,13 miliona evra. Konzorcijum preduzeća Inter gas iz Beograda i Oil BG iz Sofije, jedini ponuđač na tenderu, obavezao se da će uložiti najmanje tri miliona evra u Keramiku i prihvatio je osnovni socijalni program. Ugovor je potpisan 19. juna. Treći tender za prodaju 62,83 odsto akcija Keramike“ raspisan je 28. septembra 2007. godine, a Agencija za privatizaciju je 30. maja odobrila potpisivanje ugovora sa konzorcijumom Inter gasa i Oil BG-a. Tendersku dokumentaciju otkupile su i firme TEC Marica iz Bugarske, Šidel iz Beograda i Broudherst investment sa Kipra, ali nisu dostavile obavezujuće ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari