Sindikalna organizacija Dnevnik holdinga optužila je juče Izvršno veće Vojvodine da koči privatizaciju tog preduzeća, koje ima 45 odsto udela u novosadskom listu Dnevnik i 30 odsto u trgovinskom preduzeću Futura plus. Predsednik sindikata Stevo Tomin rekao je agenciji Beta da je Izvršno veće blokiralo privatizaciju time što Agenciji za privatizaciju nije dostavilo saglasnost za prodaju 100 odsto akcija Dnevnik holdinga i da se 560 zaposlenih plaši da će u preduzeće biti uveden stečaj.

Sindikalna organizacija Dnevnik holdinga optužila je juče Izvršno veće Vojvodine da koči privatizaciju tog preduzeća, koje ima 45 odsto udela u novosadskom listu Dnevnik i 30 odsto u trgovinskom preduzeću Futura plus. Predsednik sindikata Stevo Tomin rekao je agenciji Beta da je Izvršno veće blokiralo privatizaciju time što Agenciji za privatizaciju nije dostavilo saglasnost za prodaju 100 odsto akcija Dnevnik holdinga i da se 560 zaposlenih plaši da će u preduzeće biti uveden stečaj. Radnik štamparije Dnevnik holdinga Dragan Gluvajić započeo je štrajk glađu ispred zgrade preduzeća zbog toga što plate kasne a staž nije uplaćivan od januara 2005. godine. Agencija za privatizaciju je krajem decembra 2006. godine odbila sve prijave za privatizacionog savetnika za Dnevnik holding, tender za prodaju tog preduzeća raspisan je 3. maja 2007. godine, a 7. decembra je prekinut. Zamenik direktora Dnevnik holdinga Milenko Peričin rekao je tada da su razlog za obustavu tendera „formalne smetnje“ koje se odnose na 15 odsto akcija koje bi trebalo da budu podeljene radnicima, ali zaposleni u tom preduzeću smatraju da je razlog zastoja privatizacije to što Agenciji za privatizaciju nije dostavljeno odobrenje za prodaju.
Zagreb – Hrvatski trgovački lanac Konzum, član koncerna Agrokor, zajedno sa preduzećem Plodovi zemlje-Matijević d.o.o. radi na osnivanju dve kompanije koje bi se bavile otkupom voća i povrća u Srbiji i Makedoniji. U saopštenju Konzuma koje je objavljeno na Zagrebačkoj berzi navodi se da će u Srbiji kompanija poslovati pod imenom Plodovi zemlje, sa sedištem u Futogu, dok će u Makedoniji poslovati pod imenom Anska Reka – Nova dooel sa sedištem u Valandovu. Konzum je inače vlasnik 50 odsto preduzeća Plodovi zemlje-Matijević iz Donjeg Miholjca u Hrvatskoj a osnovni kapital obe kompanije u osnivanju iznosi 5.000 evra, dok se u registru privrednih subjekata kao osnivač biti upisano društvo Plodovi zemlje-Matijević. U Srbiji Agrokor, biznismena Ivice Todorića, poseduje beogradsku fabriku sladoleda i smrznutog voća i povrća Frikom, zrenjaninsku uljaru Dijamant, Kikindski mlin i trgovinski lanac Ideja.
Beograd – Sezonski voz Jadran ekspres od danas saobraća od Beograda do Splita i Rijeke, sa zaustavljanjem u Kninu. Kako je najavilo Javno preduzeće Železnica Srbije, taj voz će putnike iz Srbije do Jadranskog mora prevoziti do 5. septembra. Voz će sa beogradske železničke stanice polaziti petkom u 16.05, iz Splita subotom u 15.44, dok će iz Rijeke polaziti u 19.35. Cena povratne karte za drugi razred do Splita košta 69 evra, dok je u jednom pravcu 37,40 evra, do Knina 61,60, odnosno 33 evra, dok je povratna karta do Rijeke 58,30 evra, a 33 evra u jednom pravcu. Za prvi razred do Splita povratna karta košta 103,40 evra, u jednom pravcu 55 evra, do Rijeke 88 povratna i 49 evra u jednom pravcu. Za decu od šest do 14 godina karta je upola jeftinija. Za obaveznu rezervaciju sedišta doplata iznosi 2,5 evra, lezaj u kušetu košta 10, a u spavaćim kolima u turist kabini 15 evra, 25 u „dubl“ i 45 evra u „singl“ kabini. U sastav Jadran ekspresa će, prema potrebi, biti uključena i kola za prevoz automobila, za čiji se transport dodatno plaća 40 evra.
Beograd – Promocija ruralnih potencijala Srbije „Srbijafest“ počinje danas u Geneks impuls holu i hotelu Kontinental, a trajaće do 22. juna, saopšteno je juče iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako je najavljeno, sajam na kojem će biti predstavljeni privredni i kulturni potencijali sela Srbije, otvoritiće ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. Program uključuje izložbu opštinskih investicionih projekata, konferenciju o seoskom razvoju Srbije, kao i prezentacije transfera znanja i najboljih praksi saradnje investitora koji posluju u Srbiji, sa lokalnim zajednicama. Na taj događaj pozvani su strani i domaći investitori kako bi kontaktirali sa nosiocima projekata i lokalnih inicijativa iz različitih krajeva Srbije. Kako se navodi, uključivanjem različitih zainteresovanih grupa – seoske lokalne inicijative, opštinskih i regionalnih institucija, vladinih i međunarodnih institucija i fondova i kompanija ohrabrihce se svi nosioci kvalitetnih projekata da izlože ideje i predloge. Predlozi mogu biti iz oblasti seoskog turizma, proizvodnje zdrave hrane, razvoja tradicionalnih zanata ili negovanja tradicionalnih kulturnih vrednosti područja iz kojih dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari