Inflacija u maju dostigla je pet odsto, dok su maloprodajne majske cene robe i usluga bile više za 1,1 odsto nego u aprilu, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Maloprodajne cene u maju bile su 11,6 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, kazao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović i dodao da je roba u maju poskupela za 1,4 odsto u odnosu na april, a usluga za 1,2 odsto.

Inflacija u maju dostigla je pet odsto, dok su maloprodajne majske cene robe i usluga bile više za 1,1 odsto nego u aprilu, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Maloprodajne cene u maju bile su 11,6 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, kazao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović i dodao da je roba u maju poskupela za 1,4 odsto u odnosu na april, a usluga za 1,2 odsto. Prema njegovim rečima troškovi života bili su viši za 1,6 odsto nego u aprilu, i za 6,5 odsto nego u decembru 2007. godine. Kako je naveo Vukmirović, najviše su porasle cene poljoprivrednih proizvoda – za 4,7 odsto, a tome je najviše doprinelo povećanje cena voća i povrća. Cene industrijsko-prehrambenih proizvoda u proseku su bile više za 1,2 odsto nego u prethodnom mesecu. Statistika je zabeležila povećanje cena mesa, mesnih prerađevina i masnoća za prehranu.
Beograd – Sadašnji i bivši zaposleni u Elektroprivredi Srbije i Aerodromu „Nikola Tesla“ od danas će moći da se prijavljuju za besplatne akcije. Prijavljivanje koje će trajati do 31. jula obavljaće se na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji čitave Srbije. Od 28. januara do 30. marta za akcije su se prijavljivali zaposleni i bivši zaposleni u Naftnoj industriji Srbije i Jatu, a od 31. marta do danas zaposleni u Galenici i Telekomu. Za prijavljivanje je potrebno podneti ličnu kartu na uvid, kao i fotokopiju lične karte, zatim uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci, overenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o godinama radnog staža u preduzeću. Fotokopije radne knjižice, kao i potvrdu o ostvarenim godinama radnog staža, zaposleni i bivši radnici EPS-a i Aerodroma „Nikola Tesla“ mogu da dobiju u tim javnim preduzećima, a penzioneri će potvrde moći da dobiju na šalterima PIO Fonda.
Kragujevac – Licitaciona prodaja Fabrike krupnih lanaca kragujevačke Industrije „Filip Kljajić“ zakazana je za 13. jun. Početna cena „lančare“ je oko 1,5 miliona evra, a za tu fabriku zainteresovane su bugarska firma Specijalna oprema i austrijsko-srpski konzorcijum TSS Metal industri. Fabrika krupnih lanaca je do početka devedesetih godina prošlog veka bila jedna od najuspešnijih firmi u Šumadiji, koja je više od 80 odsto proizvodnje galovih lanaca izvozila širom sveta – počev od Evrope, preko Azije, Afrike i Amerike, do Australije. Zbog sankcija međunarodne zajednice i nedomaćinskog poslovanja, što je za posledicu imalo drastično smanjenje obima proizvodnje i gubitak nekadašnjih inostranih tržišta, Fabrika krupnih lanaca, već gotovo dve decenije, posluje na ivici rentabiliteta. Da li će kragujevačka „lančara“ uspeti da se oporavi od dvodecenijskog propadanja znaće se posle licitacije.
Novi Sad – Poljoprivredno preduzeće „7. juli“ iz Siriga prodato je juče za 530 miliona dinara konzorcijumu koji je predstavljala Anka Lončar iz Novog Sada. To je devet puta viša cena od početne. Anka Lončar je novinarima izjavila da konzorcijum planira da razvija ratarsku i stočarsku proizvodnju u „7. julu“, i da preduzeće nije kupljeno radi dalje prodaje, već radi razvoja. Najvažnija imovina preduzeća, sa 74 zaposlena, jesu mašinska radionica, upravna zgrada, poljoprivredna mehanizacija i 488 hektara poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini, dok „7. juli“ koristi i 855 hektara zemljišta u državnoj svojini. Na jučerašnjoj aukciji prodato je i šest javnih veterinarskih stanica za ukupno 154 miliona dinara.
Beograd – Predstavnici austrijske kompanije Rid egzibišn ponovili su juče u Beogradu spremnost za učešće na predstojećem tenderu za privatizaciju Beogradskog sajma, saopštilo je Ministarstvo trgovine i usluga Srbije. Kako se navodi, oni su u razgovoru sa ministrom trgovine i usluga Predragom Bubalom izrazili očekivanje da će tender uskoro biti objavljen i istakli da je Rid egzibišn spreman da investira 300 miliona evra u razvoj sajamskih i kongresnih usluga u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari