Na Beogradskom sajmu danas će biti otvoren Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kojem će učestovati oko 1.000 izlagača iz 29 zemalja. Prema najavi Beogradskog sajma, na manifestaciji „Uključujući se u nove tehnologije“, osim nastupa poznatih svetskih firmi, biće održane i nacionalne izložbe i grupni nastupi Češke, Mađarske i Rusije, Slovačke i Hrvatske.

Na Beogradskom sajmu danas će biti otvoren Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kojem će učestovati oko 1.000 izlagača iz 29 zemalja. Prema najavi Beogradskog sajma, na manifestaciji „Uključujući se u nove tehnologije“, osim nastupa poznatih svetskih firmi, biće održane i nacionalne izložbe i grupni nastupi Češke, Mađarske i Rusije, Slovačke i Hrvatske. Glavne teme ovogodišnjeg Sajma tehnika, koji će trajati do 16. maja, biće elektroenergetika, automatizacija, internet, bežične komunikacije, roboti, obnovljivi izvori i štednja energije. Za eksponate koji predstavljaju vrhunska tehničko-tehnološka dostignuća, Beogradski sajam će dodeliti veliku nagradu Korak u budućnost.
Novi Sad – Promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu od 5. do 9. maja obeležilo je rekordno trgovanje od ukupno 6.588 tona robe, saopšteno je juče sa te berze. Finansijski promet premašio je 136 miliona dinara. Istovremeno, berzanski indeks Prodeks (PRODEX) pao je sa 1,04, na 170,95 indeksnih poena, što je posledica pada cena robe koje ga formiraju. Kukuruz je roba koja je bila najprisutnija u berzanskom trgovanju u protekloj nedelji. Kukuruzom se trgovalo u količini od ukupno 4.728 tona, a prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila je 16,31 dinar za kilogram sa PDV-om, što je gotovo isti nivo kao i prethodne nedelje. Svi ugovori u trgovanju pšenicom prošlogodišnjeg roda zaključeni su po istoj ceni od 24,19 dinara za kilogram sa PDV-om.
Šabac – Koncern Farmakom MB zakupio je pogone najveće fabrike šabačke Zorke. Kako je najavljeno, za 45 dana počeće proizvodnja u Mineralnim đubrivima, a za tri meseca i u Obojenoj metalurgiji. U proizvodnju mineralnih đubriva biće uloženo milion evra, a u rekonstrukciju pogona prerade cinka 2,5 miliona evra. Do kraja godine planira se proizvodnja od 50.000 tona mineralnih đubriva i 75 do 80 tona cinka dnevno. Na ovaj način uposliće se 800 radnika iz ove dve fabrike, a to je i najbolji način za pripremu fabrike za privatizaciju. Treba podsetiti da su do sada raspisana dva tendera, ali nijedan od ponuđača nije ispunio uslove.
Beograd – Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je tender za prodaju 40,2 odsto akcija proizvođača čeličnih konstrukcija Zavarivač iz Vranja. Tenderska dokumentacija može se otkupljivati već od danas, i to po ceni od 8.000 evra, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 11. jul 2008. godine, a licitaciona garancija iznosi 50.000 evra. Na prodaju je 40,2 odsto akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ponuđači treba da dostave ponudu cene za sve akcije Zavarivača, jer će Akcijski fond nakon potpisivanja sporazuma uputiti poziv manjinskim akcionarima, koji imaju po manje od dva odsto, da prodaju svoje pakete akcija. Zavarivač ima 77.268 akcija kojima se na berzi trguje od 20. aprila 2007. godine. Cena akcija sada iznosi 4.000 dinara, što je 20 odsto manje nego pre tri meseca.
Kragujevac – Firma Femili sport, porodično preduzeće najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, kupila je na licitaciji 3,5 hektara u kragujevačkom Velikom parku. Kako je najavljeno na toj lokaciji biće izgrađen sportsko-rekreativni i poslovni kompleks. U Informativnj službi gradske uprave Kragujevca saznali smo da će u naredne tri godine biti izgrađena tri otvorena i deset zatvorenih teniskih terena, zatim teniska akademija, hotel i drugi prateći objekti. Porodično preduzeće Đokovića u izgradnju tenisko-poslovnog kompleksa u Kragujevcu uložiće više od 11,5 miliona evra, dok grad obezbeđuje građevinsko zemljište i neophodnu infrastrukturu, čime ova investicija dostiže vrednost od oko 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari