Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je juče Ministarstvu finasija i Ministarstvu trgovine i usluga uputilo zahtev za povećanje maloprodajne cene goriva u proseku za 5,25 odsto. U Ministarstvu rudarastva i energetike nisu mogli da preciziraju kada će se na pumpama pojaviti novi cenovnici, ali kažu da bi motorni benzini trebalo da poskupe u proseku za 2,7 dinara po litru, a dizel goriva za 3,2 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je juče Ministarstvu finasija i Ministarstvu trgovine i usluga uputilo zahtev za povećanje maloprodajne cene goriva u proseku za 5,25 odsto. U Ministarstvu rudarastva i energetike nisu mogli da preciziraju kada će se na pumpama pojaviti novi cenovnici, ali kažu da bi motorni benzini trebalo da poskupe u proseku za 2,7 dinara po litru, a dizel goriva za 3,2 dinara. Litar motornog benzina (MB) i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana umesto 98,84 dinara koštaće 101,49 dinara, dok bi dizel D-2 trebalo da poskupi za 2,92 dinara i umesto za 83,98 dinara prodavaće se za 86,9 dinara po litru. Nova cena evrodizela trebalo bi da bude 94,89 dinara po litru što je za 3,32 dinara više nego do sada (91,58 dinara), dok bi eko 3 dizel trebalo da se prodaje za 90,59 dinara umesto za 87,49 dinara. Litar goriva evropremijum (BMB) od 95 oktana biće skuplji za 3,1 dinar i umesto za 107,39 dinara na pumpama će koštati 110,5 dinara. Nova cena ulja za loženje trebalo bi da bude 80,26 dinara po litru, a to je za 3,71 dinar više nego do sada (76,54 dinara). Prethodna korekcija cena naftnih derivata bila je 19. aprila, kada je gorivo pojeftinilo u proseku za 4,35 odsto ili za oko 2,5 dinara po litru.
Kragujevac – Memorandum o strateškoj saradnji grada Kragujevca i italijanskog Fijata biće potpisan danas. Memorandumom, koji će potpisati potpredsednik Fijata Alfredo Alatavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, grad Kragujevac preuzima obavezu da italijansku kompaniju u narednih deset godina oslobodi plaćanja lokalnih poreza i taksi. Grad se obavezuje i da Fijatu besplatno ustupi građevinsko zemljište za očekivano proširenje proizvodnih kapaciteta u Kragujevcu. Potpisivanju Memoranduma o strateškoj saradnji Kragujevca i Fijata, kako je najavljeno, prisusvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Uoči potpisivanja memoranduma, u centru Kragujevca će biti organizovan defile najnovijih modela Fijatovih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari