Vlada Republike Srpske odlučila je juče da 58,2 odsto državnog kapitala banjalučke robne kuće Boska proda, za tri miliona evra, beogradskom konzorcijumu koji čine Delta i Zekstra. Šef vladinog biroa za odnose s javnošću Vera Sajić izjavila je novinarima posle sednice vlade da je odluka doneta pošto je Savet za privatizaciju usvojio ponuđeni model privatizacije, a odluka treba da dobije saglasnost parlamenta RS.

Vlada Republike Srpske odlučila je juče da 58,2 odsto državnog kapitala banjalučke robne kuće Boska proda, za tri miliona evra, beogradskom konzorcijumu koji čine Delta i Zekstra. Šef vladinog biroa za odnose s javnošću Vera Sajić izjavila je novinarima posle sednice vlade da je odluka doneta pošto je Savet za privatizaciju usvojio ponuđeni model privatizacije, a odluka treba da dobije saglasnost parlamenta RS. Konzorcijum Delta – Zekstra izrazio je spremnost da preuzme 254 stalno zaposlena radnika i da izmiri obaveze preduzeća prema zaposlenima u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno preko 769.000 evra. Zatim, da će investirati u preduzeće tri miliona evra, i da će izmiriti ostale obaveze preduzeća. Kratkoročne obaveze Boske zaključno sa 31. decembrom prošle godine iznosile su 9,5 miliona KM (4,87 miliona evra).
Beograd – Agencija za privatizaciju objavila je juče cene ponuđača za kupovinu 59,9 odsto akcija beogradske Optike, kao i vrednost ponuđenih investicionih programa u slučaju preuzimanja većinskog vlasništva u tom preduzećua. Na tender za prodaju 34.073 akcija Optike, koji je objavljen u septembru prošle godine stiglo je šest ponuda koje ispunjavaju uslove. Konzorcijum Veterinarskog zavoda Zemun i Beta ITH PBB je za većinski paket akcija Optike ponudio najvišu cenu od 7,6 miliona evra i investicije u vrednosti od 898.500 evra. Agencija za privatizaciju će u roku od najduže mesec dana rangirati pristigle ponude i objaviti rezultate tendera. Cena akcija Optike na Beogradskoj berzi juče je dostigla 7.500 dinara, što je za 500 dinara više nego prethodnog dana, kad je Agencija za privatizaciju objavila da je stiglo šest ponuda za kupovinu većinskog paketa akcija tog preduzeća. Najviša berzanska cena akcija Optike bila je 10.000 dinara.
Beograd – Banka Inteza u Srbiji ponudila je kredite za kupovinu polovnih vozila od fizičkih lica bez zaloge, sa efektivnom kamatnom stopom od najmanje 14,77 odsto godišnje. Cena vozila za koje se kredit odobrava kreće se u rasponu od 2.000 do 8.000 evra. Krediti za kupovinu novih i polovnih vozila odobravaju se sa rokom otplate do sedam godina, uz učešće od 20 odsto. Prilikom podnošenja zahteva za auto kredit, klijenti treba da podnesu ličnu kartu i potpisan Ugovor o kupoprodaji automobila, a banka nakon odobrenja kredita uplaćuje novac na tekući račun prodavca. Krediti se odobravaju bez žiranta, zaloge na vozilu i bez obaveznog kasko osiguranja. Banka se obezbeđuje administrativnom zabranom, koja podrazumeva da se firma obaveže da će zaposlenom novac oduzimati od plate radi namirenja duga i menica sa klauzulom bez protesta, koja banci daje pravo da naplati dug po skraćenom postupku u slučaju da klijent ne namiri obaveze u predviđenom roku. Za kupovinu vozila od firmi efektivna kamata stopa je nešto niža i kreće od 14,26 odsto godišnje, a najviši dozvoljeni iznos je 10.000 evra.
Beograd – Evropska unija odobrila je dva miliona evra za projekat jačanja konkurencije u srpskoj privredi u periodu od 2008. do 2010, izjavio je juče šef tog projekta iz Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) Andrej Plahutnik. To je do sada najveći projekat u oblasti konkurencije u Srbiji, saopšteno je na konferenciji za novinare koju je organizovala Komisija za zaštitu konkurencije. Prema rečima Plahutnika, taj projekat bi trebalo da doprinese jačanju institucionalnog kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije, jačanju nezavisnosti komisije od ostalih institucija, usklađivanju propisa o konkurenciji sa evropskom regulativom, povećanju svesti o značaju konkurencije i promociji konkurencije. Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović kazala je da početak projekta, iako kasni nekoliko meseci, dolazi u pravom trenutku, neposredno pre dvogodišnjice rada te komisije, osnovane u aprilu 2006. godine. Prema rečima Dijane Marković-Bajalović, Komisija nema dovoljno kadrovskih kapaciteta a nedostaje joj i mogućnost da efikasno deluje na sprovođenju odluka.
Beograd – Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić sastao se juče u Vladi sa predstavnicima proizvođača nameštaja Forma ideale i studentima Šumarskog fakulteta čiji će radovi od drveta biti izložiti na Sajmu nameštaja u Milanu. Potpredsednik Vlade rekao je da je drvna industrija, koja zapošljava 15.000 ljudi, velika šansa za Srbiju. Prema Đelićevim rečima, cilj Srbije je da u narednih nekoliko godina ostvari 200 do 300 miliona dolara suficita, a u periodu za pet-šest godina milijardu dolara od izvoza drva i prerađenog drveta. Izvršni direktor preduzeća Forma ideale Aleksandar Smiljanić rekao je da sponzorstvom studenata Šumarskog fakulteta ovo preduzeće želi da zadrži sve mlade i talentovane ljude u zemlji. „Italija je centar dizajna i nadam se da će naši studenti osvojiti nekoliko nagrada na Sajmu nameštaja u Milanu“, rekao je Smiljanić.
Kragujevac – Izgradnja tržnog centra multinacionalne kompanije Plaza centar u Kragujevcu počeće 1. jula. Generalni direktor Plaze za Srbiju Sagiv Mager podseća da je ta kompanija došla u Srbiju pre šest meseci i da je odlučila da prvi centar izgradi u Kragujevcu, odnosno u kragujevačkom naselju Stara radnička kolonija. Tržni centar će se prostirati na površini od 80.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je oko 60 miliona evra, a posao u objektu Plaze dobiće između 1.000 i 1.200 Kragujevčana. Kako je najavljeno, Plaza centar će u Kragujevac dovesti svetske trgovinske brendove, ali će sarađivati i sa domaćim preduzetnicima. Objekat Plaze u Kragujevcu imaće podzemnu garažu na dva sprata, sa oko 1.200 parking mesta, dok će u prizemlju biti locirani veliki market i lokali svetskih i domaćih proizvođača različitog asortimana i marki. Na spratu će, pored bioskopske dvorane, biti smešten i veliki zabavni park za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari