Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić izjavio je da moskovski aerodrom Šeremetjevo želi da učestvuje u izgradnji teretnog centra na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. „Imamo dobru ponudu Rusa koji žele da budu strateški partner u izgradnji kargo centra u Beogradu, kao većinski ili manjinski vlasnik“, rekao je on za Večernje novosti.

Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić izjavio je da moskovski aerodrom Šeremetjevo želi da učestvuje u izgradnji teretnog centra na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. „Imamo dobru ponudu Rusa koji žele da budu strateški partner u izgradnji kargo centra u Beogradu, kao većinski ili manjinski vlasnik“, rekao je on za Večernje novosti. Prema rečima Ilića, Aerodrom Šeremetjevo je dostavio ponudu i sada je na Vladi Srbije da donese konačnu odluku. Vlada bi rusku ponudu trebalo da razmotri odmah posle Nove godine, rekao je on, ističući da „sve može da se reguliše međudržavnim ugovorom“. Ilić je ocenio da bi izgradnja teretnog centra na Aerodromu Nikola Tesla mogla da počne u 2008. godini, navodeći da bi Vlada Srbije trebalo da odluči da li će se taj projekat realizovati odjednom ili u fazama. Kargo centar će se prostirati na oko 100 hektara, a ako se bude realizovan u fazama, prva faza bi, prema rečima srpskog ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, bila izgrađena na površini od 18 hektara. Večernje novosti podsećaju da je na tenderu za kargo centar pobedio američki Dajnkorp, ali da su Amerikanci odustali navodno zbog promene vlasničke strukture u toj kompaniji.
Kragujevac – Udruženje malih akcionara privatizovane kragujevačke konfekcije „22. decembar“ uputilo je većinskom vlasniku tog preduzeća ponudu za otkup akcija po ceni od 170 evra. Većinski vlasnik „22. decembra“ ponudio je, u septembru ove godine, 960 dinara po akciji, i do sada je po toj ceni otkupljeno 20.000 akcija. Udruženje malih akcionara, koje raspolaže sa 13,2 odsto akcija, traži, međutim, da se vrednost akcija formira na osnovu tržišne vrednosti firme, što daje cenu 170 evra. Udruženje malih akcionara „22. decembra“ od nadležnih državnih organa traže i preispitivanje privatizacije te kragujevačke firme.
Poverenik Udruženja malih akcionara Velimir Lazić kaže da je ponuda o većoj otkupnoj ceni akcija upućena većinskom vlasniku firme, te da se očekuje da se on u vezi s tom ponudom izjasni do 28. decembra. „U međuvremenu smo nadležnim državnim organima poslali zahtev za reviziju privatizacije i za ponovnu procenu vrednosti kapitala, a na putu je i zahtev Agenciji za privatizaciju za vanrednu inspekcijsku kontrolu poslovanja preduzeća“, kaže Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari