Akcijski fond Srbije najavio je juče da će 1. aprila na berzi ponuditi paket od 70,01 odsto akcija tekstilne industrije Umi pek iz Leskovca, po početnoj ceni od 28 miliona dinara. Kako se precizira, investitorima će na aukciji biti ponuđeno 280.111 akcija po minimalnoj ceni od 100 dinara po akciji, a rok za prijavu za učešće na aukciji je 27.

Akcijski fond Srbije najavio je juče da će 1. aprila na berzi ponuditi paket od 70,01 odsto akcija tekstilne industrije Umi pek iz Leskovca, po početnoj ceni od 28 miliona dinara. Kako se precizira, investitorima će na aukciji biti ponuđeno 280.111 akcija po minimalnoj ceni od 100 dinara po akciji, a rok za prijavu za učešće na aukciji je 27. mart. Leskovački Umi pek je u 2005. godini ostvario prihode od 215,7 miliona dinara i godinu je završio sa gubitkom od 28,6 miliona dinara. U 2006. godini ta kompanija je zabeležila profit od 1,6 miliona dinara, na osnovu prihoda od 192,1 milion dinara.
Beograd – Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za učesće na aukciji 11. aprila za prodaju preduzeća za međunarodnu i unutrašnju špediciju Kontinentalšped iz Beograda, po početnoj ceni od 4,4 miliona dinara. Ukupna procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje iznosi 18,3 miliona dinara (219.203 evra). Depozit za učešće na aukciji iznosi 2,2 miliona dinara, minimum investicija je 433.000 dinara a rok za prijavljivanje za učešće na aukciji ističe 3. aprila. Od imovine Kontinentalšped poseduje lokal u Svetogorksoj ulici u Beogradu i poslovni prostor u Hajduk-Veljkovoj.
Beograd – Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća raspisala je konkurs za dodelu 60 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za korišćenje konsultantskih usluga. Rok za podnošenje prijava je 14. april, a preduzeća pojedinačno mogu dobiti od 100.000 do 600.000 dinara. Obaveza preduzeća je da u troškovima učestvuju u iznosu od 50 odsto, bez poreza na dodatu vrednost. Bespovratna pomoć može biti odobrena za usluge u izradi biznis plana, istraživanje tržišta, podršku pri uvođenju novih sistema kvaliteta…
Beograd – Kompanija Energoprojekt i Železnice Srbije potpisaće krajem ove ili početkom iduće nedelje ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice „Beograd centar“ u Prokopu, direktor marketinga Energoprojekta Miodrag Zečević. „Pri kraju je izrada neophodne dokumentacije za potpisivanje ugovora. Pripreme za taj projekat dugo traju, tako da se ubrzo posle potpisivanja ugovora može očekivati početak radova“, rekao je Zečević. Na tenderu za nastavak gradnje stanice u Prokopu pobedio je mađarski Trigranit, ali je Železnica u avgustu prošle godine prekinula pregovore sa tom kompanijom zbog njenih dodatnih zahteva koji su izlazili iz okvira tendera. Železnica je sklopila predugovor sa Energoprojektom, koji je bio drugoplasirani na tom tenderu koji je predviđao završetak izgradnje železničke stanice i dobijanje prava na korišćenje 128.000 kvadrata poslovnog prostora. Potpisivanje finalnog ugova bilo je najavljivano za kraj prošle godine, ali je rok produžen zbog pripreme obimne dokumentacije. Vrednost celog projekta je oko 200 miliona evra.
Arilje – Mlekari Moravica d.o.o. iz Arilja iz Frankfurta je stiglo svetsko priznanje za kvalitet. Priznajnje je, kako je obrazloženo, dodeljeno za „nemerljiv doprinos svetskom biznisu, visoko pozicioniranje i profesionalizam“, ali i za kvalitetno upravljanje, brigu o mišljenju korisnika, zadovoljstva zaposlenih… Među dobitnicima tog priznanja ušli su ruska energetska kompanija RAO, koja snabdeva električnom energijom 70% ruskog tržišta , kao i američka kompanija Torner konstrakšen, koja je izgradila najvišu zgradu na svetu – Dubai Tauer. Mlekara je osnovana je 1992. godine kao porodično preduzeće. U početku je prerađivala oko 200 litara mleka dnevno, a 2002. godine izgradnjom novog poslovnog i prozvodnog prostora i uvođenjem tehnoloških inovacija, povećala je proizviodnju, tako da danas prerađuje 10.000 litara mleka dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari