Agencija za privatizaciju objavila je juče javni poziv za prodaju proizvođača šinskih vozila Faso iz Beograda na aukciji 22. februara po početnoj ceni od 16,36 miliona dinara. Novi vlasnik imaće obavezu da uloži najmanje 10,04 miliona dinara u to preduzeće čija procenjena vrednost kapitala je 102,26 miliona dinara.

Agencija za privatizaciju objavila je juče javni poziv za prodaju proizvođača šinskih vozila Faso iz Beograda na aukciji 22. februara po početnoj ceni od 16,36 miliona dinara. Novi vlasnik imaće obavezu da uloži najmanje 10,04 miliona dinara u to preduzeće čija procenjena vrednost kapitala je 102,26 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava je 13. februar. Faso je u 2006. godini imao 6,35 miliona dinara poslovnih rashoda i nije imao prihode. Ima dva zaposlena. Preduzeće je korisnik proizvodne i upravne zgrade od 3.308 metara kvadratnih, kotlarnice, portirnice i trafostanice u Vladimircima. Faso je vanknjižni korisnik 25.396 metara kvadratnih građevinskog zemljišta u državnj svojini. Na aukciji 22. februara biće prodato još 20 preduzeća. Faso je bio ponuđen na prodaju 21. decembra 2007. godine, ali kupaca nije bilo.
Kosovska Mitrovica – Bambi Banat i Crveni krst Srbije podeliće 2.500 novogodišnjih paketića deci sa Kosova i Metohije. Deo paketića biće podeljen na centralnoj novogodišnjoj manifestaciji u srpskom delu Kosovske Mitrovice dok će enklave svaka u svojoj sredini organizovati raspodelu paketića. Akcija „Jedan paketić – puno ljubavi“ namenjena je deci uzrasta do 10 godina, čiji je jedan od roditelja stradao u ratnim zbivanjima ili je kidnapovan, otet ili nestao na Kosovu i Metohiji i socijalno ugroženoj deci sa Kosova i Metohije. Bambi Banat donirao je 12.500 svojih proizvoda, odnosno više od jedne tone. Paketići, pored pet najlepših Bambi slatkiša sadrže i školski pribor, sredstva za higijenu i igračke. Prema rečima Monike Živojinović, direktora za odnose sa javnošću Koncerna, kompanija će i ove, kao i prethodnih godina, pomagati deci putem humanitarnih akcija, ali i drugima kojima je pomoć najpotrebnija.
Beograd – Kompanija Delta sport objavila je juče ponudu za preuzimanje preostalih 33,26 odsto akcija trgovinskog preduzeća Obuća iz Beograda, za ukupno 344 miliona dinara. Kako se navodi na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (www.crhov.co.yu), Delta sport je ponudio cenu od 5.754 dinara za jednu akciju Obuće, što je i prosečna cena akcije te firme u poslednja tri meseca na Beogradskoj berzi. Delta sport je vlasnik 66,74 odsto od ukupno 179.790 akcija Obuće, dok je u vlasništvu Akcijskog fonda 23,45 odsto akcija, društveni kapital predstavlja 6,4 odsto, a 1,28 odsto akcija pripada firmi, a preostalih 2,1 odsto akcija su u u vlasništvu malih akcionara. Ponuda će biti otvorena do 31. januara, navodi se na sajtu.
Beč – Austrijska Erste grupa ocenila je juče da je situacija u vezi sa Kosovom i dalje najveća briga za tržište kapitala Srbije, koje se vinulo zahvaljujući početnoj navali likvidnosti. Slučaj Kosova i dalje se razmatra na nivou UN i trenutno najveći rizik potiče od jednostranog proglašenja nezavisnosti, navodi se u delu izveštaja „Strategija akcijskog kapitala u zemljama centralne i istočne Evrope“ o Srbiji. Kada se cela ta situacija reši, u Erste grupi očekuju da kompanije iz prehrambene industrije, poput Imleka, Bambi Banata, Sojaproteina i Vitala, dobro posluju. U usponu je i građevinska industrija koja uklanja problem nedovoljne infrastrukture, poslovnog i stambenog prostora, kaže se se u saopštenju i navode kompanije Energoprojekt, Putevi, Telefonija, Telefonkabl i Energomontaža. Bankarski sektor bi, prema ocenama Erste grupe, mogao da u 2008. bude dodatno konsolidovan a rast se ove, kao i narednih godina, očekuje i na tržištu osiguranja, gde su premije osiguranja u visini oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda ili 57 evra po stanovniku. U preporukama za investiranje analitičara Erste grupe posebno se ukazuju na Dunav osiguranje, AIK banku i Komercijalnu banku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari