Rusko-italijanski gasovod južni potok najverovatnije će zaobići Srbiju, objavio je juče beogradski sajt Enerdžiobzerver. Prema navodima tog medija, gasovod južni potok će najverovatnije zaobići Srbiju, jer su italijanska kompanija Eni i ruski Gasprom preliminarno došli do zaključka da trasa umesto kroz Srbiju, treba da prolazi preko Rumunije na putu prema Evropi.

Rusko-italijanski gasovod južni potok najverovatnije će zaobići Srbiju, objavio je juče beogradski sajt Enerdžiobzerver. Prema navodima tog medija, gasovod južni potok će najverovatnije zaobići Srbiju, jer su italijanska kompanija Eni i ruski Gasprom preliminarno došli do zaključka da trasa umesto kroz Srbiju, treba da prolazi preko Rumunije na putu prema Evropi. Predsednik italijanske kompanije Eni koja zajedno sa Gaspromom realizuje taj projekat, Paolo Scaroni saopštio je da bi gasovod južni potok trebalo da prolazi kroz Rumuniju, Mađarsku i Češku. Scaroni je naveo i da se analiziraju varijante da i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka i Austrija učestvuju u tom projektu, kako bi cevovod stigao do Italije i Nemačke, dodavši da su im pri tom neophodne i usluge rumunskog Transgasa. Prema rečima generalnog direktora Transgasa Ioana Rusua, učestvovanje te kompanije koja ima više od 4.5000 zaposlenih u ovakvoj vrsti projekta znači enormnu zaradu za akcionare kompanije i državu, a otvorila bi se i nova radna mesta. U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije, rečeno je da prema sporazumu koji su 22. novembra ove godine u Moskvi potpisali ruski Gasprom i italijanski Eni, studija izvodljivosti o izgradnji gasovoda južni potok trebalo bi biti završena do kraja 2008. godine i tada će se znati trasa kojom će prolaziti gasovod.
Ub – Vlasnici zemljišta na trasi budućeg autoputa Beograd-Požega dobijaće 5.000 evra po hektaru, kažu u opštinskoj upravi Uba i dodaju da će ta cena važiti za deonicu autoputa Horgoš-Požega, od petlje Ostružnica, kod Beograda, do Požege u ukupnoj dužini od 148 kilometara. „Vlasnici nezadovoljni ponuđenom cenom moći će da pokrenu sudski spor, ali neće moći da spreče početak radova i planiranu dinamiku gradnje“, rečeno je Beti. Širina eksproprisanog pojasa, u prvoj fazi, iznosi 50 metara namenjenih samom autoputu, što znači da bi se dodatnom eksproprijacijom morala obzbeđivati podloga za infrastrukturu poput optičkih telefonskih kablova, eventualnih elektroenergetskih kablova i budućeg gasovoda za šest opština Kolubarskog okruga. Dobri poznavaoci prilika u tom kraju tvrde, međutim, da se cena hektara poljoprivrednog zemljišta u opštinama Kolubarskog okruga kreće između 5.000 i 15.000 evra izuzimajući delove u blizini ugljenokopa Tamnava u lajkovačkoj i ubskoj opštini.
Na pisarnici ubske opštine juče je zavedeno prvih 320 od ukupno 649 predmeta vezanih za eksproprijaciju, koji su stigli iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije. Poslove eksproprijacije vodiće posebno preduzeće Vlade Srbije „Sever-jug“, a operativni deo na terenu moraće da odrade lokalne opštinske uprave i njihove urbanističke službe, koje će iz Beograda dobijati direktna zaduženja. Načelnica Opštinske uprave Ub Zorica Markoš kaže da ne zna kolika će biti ukupna eksproprisana površina na području te opštine, ni koliko je duga trasa budućeg autoputa kroz Tamnavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari