Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je da javna preduzeća još dugo neće biti sprema za izlazak na berzu. „Mislim da će proći još mnogo vremena da ta preduzeća uopšte budu mogla da se pojave na berzi, ako želimo da i kupci znaju šta kupuju i prodavci šta prodaju“, rekao je on za novi broj ekonomskog mesečnika Magazin Biznis.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je da javna preduzeća još dugo neće biti sprema za izlazak na berzu. „Mislim da će proći još mnogo vremena da ta preduzeća uopšte budu mogla da se pojave na berzi, ako želimo da i kupci znaju šta kupuju i prodavci šta prodaju“, rekao je on za novi broj ekonomskog mesečnika Magazin Biznis. Prema rečima Jelašića, bilo bi veoma neozbiljno akcije javnih preduzeća priključiti akcijama 1.800 akcionarskih društava koja su po sili zakona na berzi, samo da bi bila povećana ponuda, i da ih ljudi kupuju smatrajući da iza toga stoji država. Guverner NBS je ocenio da je važno da se pre izlaska na berzu reše svi nagomilani probleme u javnim preduzećima, ističući da kod takvih prodaja uvek vlada velika euforija „To se obično radi pre izbora, ali meni, kao korisniku usluga, najvažnije je da li će to doneti kvalitetniju i jeftiniju uslugu – rekao je Jelašić.
Kragujevac – Aukcijska prodaja Radio-televizije Kragujevac(RTK) zakazana je za 21. decembar. Ukupna vrednost 70 odsto društvenog kapitala RTK procenjena je na 10,8 miliona dinara, a taj kapital će potencijalnim kupcima biti ponuđen po početnoj ceni od oko 2,1 milion dinara. Budući vlasnik imaće obavezu i da u RTK investira 8,5 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić izjavio je juče da lokalna samouprava, i nakon zakazane aukcije za RTK, ne odustaje od tzv. kragujevačke inicijative, kojom se, podsetimo, zagovara da se RTK i medijske kuće u najvećim srpskim gradovima i multietničkim sredinama, pre svega u Vojvodini, Sandžaku i jugu Srbije, ne privatizuju, već da se transformišu u regionalne javne servise. Milenić je podsetio na najavu da bi Studio B moga da postane beogradski javni servis, čime bi bila izbegnuta privatizacija tog medija. „Tako selektivna primena kragujevačke inicijative, koju su podržale brojne lokalne samouprave širom Srbije, je nedopustiva“, istakao je Milenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari