Predsednik uprave slovenačkog Gorenja Franjo Bobinac izjavio je da ta kompanija razmišlja i o gradnji fabrike veš mašina u Valjevu. „Ukoliko u Valjevu kupimo zemlju kako bismo proširili fabrički krug, onda će Valjevo imati prednost nad Rusijom i Ukrajinom“, rekao je on na konferenciji za novinare povodom godinu dana rada valjevske fabrike.

Predsednik uprave slovenačkog Gorenja Franjo Bobinac izjavio je da ta kompanija razmišlja i o gradnji fabrike veš mašina u Valjevu. „Ukoliko u Valjevu kupimo zemlju kako bismo proširili fabrički krug, onda će Valjevo imati prednost nad Rusijom i Ukrajinom“, rekao je on na konferenciji za novinare povodom godinu dana rada valjevske fabrike. Kako je saopšteno, u fabrici rashladnih uređaja slovenačke kompanije Gorenje u Valjevu za godinu dana proizvedeno je 500.000 frižidera i zamrzivača. Direktor Gorenja-Valjevo Mirko Meža kazao je da su rashladni uređaji iz te fabrike istog kvaliteta kao i aparati iz drugih fabrika kompanije Gorenje, te da su radnici u Valjevu ispunili očekivanja menadžmenta. Prosečna mesečna zarada 620 zaposlenih u Valjevu iznosi 300 evra, uz napomenu da bi plate bile i veće da „država (Srbija) ne uzima mnogo“. Gorenje je dodelilo četiri stipendije po 250 do 300 evra mesečno studentima mašinstva i elektrotehnike na prvoj godini studija na fakultetima Beogradskog univerziteta.
Kragujevac – U Kragujevcu je juče osnovan Garancijski fond Šumadije i Pomoravlja, koji će pružati finansijsku podršku razvoju privatnog preduzetništva u ovom delu Srbije. Ugovor o osnivanju Garancijskog fonda sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, potpisali su predstavnici devet šumadijsko-pomoravskih lokalnih samouprava, odnosno grada Kragujevca i opština Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Knić, Rača Kragujevačka, Svilajnac, Despotovac i Ćuprija. Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Jasmina Luković-Jagličić izjavila je da je osnivački kapital Garancijskog fonda, u iznosu od oko 83.000 evra, obezbeđen izdvajanjem iz budžeta gradova i opština (osnivača fonda) i sredstvima dobijenim od međunarodnih donatora i inostranih regija koje sarađuju sa Šumadijom i Pomoravljem. Zahvaljujući Garancijskom fondu i saradnji sa poslovnim bankama, kreditni potencijal šumadijsko-pomoravske regije će se, procenjuje Jasmina Luković-Jagličić, podići na 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari