Rumunski Rompetrol, koji je od avgusta u vlasništvu kazahstanske državne naftne kompanije Kazmunaigaz, učestvovaće na tenderu za privatizaciju Naftne industrije Srbije, potvrđeno je juče iz te kompanije. Šef pres službe Rompetrola Roksana Ložneanu izjavila je za internet sajt Enerdžiobzerver da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu NIS.

Rumunski Rompetrol, koji je od avgusta u vlasništvu kazahstanske državne naftne kompanije Kazmunaigaz, učestvovaće na tenderu za privatizaciju Naftne industrije Srbije, potvrđeno je juče iz te kompanije. Šef pres službe Rompetrola Roksana Ložneanu izjavila je za internet sajt Enerdžiobzerver da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu NIS. Rompetrol je do nedavno bio u većinskom vlasništvu rumunskog milionera Dina Patričija, a suvlasničke pakete imali su i holandski i američki biznismeni, navodi sajt. Kompanija Kazmunaigaz osnovana je 2002. godine spajanjem kompanije Kazakoil i državne kompanije za transport nafte i gasa, a vlasnik 100 odsto kapitala te naftne industrije je kazahstanski holding za upravljanje državnom imovinom, Samruk JSC. NIS i Rompetrol imaju rafinerije sa izlazom na Dunav, navodi Enerdžiobzerver, tako da je moguća razmena proizvoda i sirovina. Rompetrol grupa je kompanija sa sedištem u Holandiji, koja je većinu svojih aktivnosti započela u regionu Crnog mora, a tokom 2005. godine postala je vlasnik nezavisne kompanije Dinef.
Zrenjanin – Predstavnici mađarske kompanije Arkadom zakupili su građevinsko zemljište u poslovnoj zoni Bagljaš-Aerodrom, i najavila izgradnju komercijalnog centra na oko 50.000 kvadratnih metara površine. „Investicija je teška 40 miliona evra, izgradnja počinje uskoro i ovo je naš prvi projekat u Srbiji. Nameravamo da iz Srbije vodimo poslove u susednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj. Posebno treba ukazati na učinjenicu da je tender za zemljište u Zrenjaninu okončan veoma brzo. Za isti posao u Mađarskoj, Rusiji ili Rumuniji trebalo bi nam i do dve godine“, istakao je juče, na konferenciji za novinare u Zrenjaninu, Čaba Polaček, direktor kompanije Arkadom Beograd. Najavljeno je raspisivanje konkursa za logo tržnog centra i njegov naziv. Do kraja tekuće godine kompnija Arkadom Beograd baviće se pribavljanjem dokumentacije za gradnju komercijalnog centra u Zrenjaninu i izradom projekta. Građevinski radovi počeće već početkom naredne godine, a biće angažovane srpske firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari