Bosna i Hercegovina je uvela carine na uvoz hrane iz Srbije i Hrvatske, uprkos Sporazumu o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA). Zastupnički dom Parlamenta BIH doneo je zakon kojim se menjaju odredbe CEFTA i kojim se uvode carine od 40 odsto na uvoz mleka, mesa i mesnih prerađevina iz Hrvatske i Srbije, piše danas poslovni sajt Pinkom.

Bosna i Hercegovina je uvela carine na uvoz hrane iz Srbije i Hrvatske, uprkos Sporazumu o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA). Zastupnički dom Parlamenta BIH doneo je zakon kojim se menjaju odredbe CEFTA i kojim se uvode carine od 40 odsto na uvoz mleka, mesa i mesnih prerađevina iz Hrvatske i Srbije, piše danas poslovni sajt Pinkom. Taj dom Parlamenta BIH je prethodno, u sredu 5. septembra, prihvatio Sporazum o pristupanju CEFTA, da bi samo dan kasnije narušio odredbe tog sporazuma uvodeći carine na uvoz hrane iz susednih zemalja. Odluka je, kako navodi štampa u regionu, najverovatnije doneta pod pritiskom Udruženja poljoprivrednika u BIH dok je protiv novih carina bio Savet ministara BIH.
Kragujevac – Zastava će u septembru tržištima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Albaniji i drugim zemljama u okruženju ponuditi nekoliko stotina vozila marke „punto“, odnosno „zastava 10“. Probna proizvodnja „zastave 10“ u kragujevačkoj fabrici automobila počela je u julu kada su sa montažnih traka sišla 192 automobila tog modela, koliko je sklopljeno u avgustu. Ovog meseca u Fabrici automobila praktično počinje serijska proizvodnja „zastave 10“, i planirano je da do kraja septembra siđe oko 400 „desetki“. Delegacija Zastave auto započeće u ponedeljak, u Torinu, pregovore sa menadžmentom Fijata o realizaciji već postignutog dogovora o ustupanju Zastavi tržišta Rusije za plasman „zastave 10“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari