Agrobanka iz Beograda saopštila je juče da je završila pretvaranje u akcije 43,5 miliona evra duga Republici Srbiji, kojim je država povećala udeo u kapitalu te banke sa osam na 20 odsto. Kako se navodi u saopštenju, na vlasnički račun države uknjiženo je 98.445 novih akcija koje su preuzete za 3,5 milijardi dinara, odnosno po ceni od 36.

Agrobanka iz Beograda saopštila je juče da je završila pretvaranje u akcije 43,5 miliona evra duga Republici Srbiji, kojim je država povećala udeo u kapitalu te banke sa osam na 20 odsto. Kako se navodi u saopštenju, na vlasnički račun države uknjiženo je 98.445 novih akcija koje su preuzete za 3,5 milijardi dinara, odnosno po ceni od 36.000 dinara za jednu akciju, čime je izmiren dug Agrobanke za zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Član Izvršnog odbora Agrobanke Nikola Aranđelović ocenio je da rešenje problema duga starog 25 godina predstavlja veliko rasterećenje za banku, pošto je višemesečna neizvesnost o tome kada i kako će to biti rešeno uticala na cenu i prodaju akcija. „Agrobanka je za to vreme bila pod merama Narodne banke Srbije zbog obaveze da što pre pronađe rešenje, a nakon prestanka mera poslovanje banke je popravljeno i svakodnevno se povećava broj klijenata“, ocenio je on. Vlada Srbije je, početkom jula, potpisala sa Agrobankom ugovor o pretvaranju dela duga u akcije, uz obavezu banke da te akcije otkupi po ceni od 40.600 dinara ako ih država u narednih godinu dana ne proda na berzi. Ministar finansija Mirko Cvetković tada je kazao da će država prodati akcije Agrobanke na berzi samo ako cena bude veća od 40.600 dinara. Cena akcije Agrobanke na Beogradskoj berzi trenutno je 35.467 dinara. Kapital Agrobanke iznosi 201 milion evra, a banka ima 60.000 klijenata, 110 poslovnica i 800 zaposlenih.
Beograd – U Žitištu će od 16. do 19. avgusta biti održana privredna, kulturna i zabavna manifestacija Čiken fest, saopštili su juče organizatori te manifestacije. Predsednik organizacionog odbora festivala Predrag Amžić izjavio je na konferenciji za novinare da je cilj organizatora da taj festival po posećenosti zauzme treće mesto, odmah posle Guče i Egzita. Organizatori su najavili i prisustvo televizijskih ekipa BBC, SNN i kanadske nacionalne televizije koje će pratiti ovaj događaj, a predviđen je i sportski i rekreativni program, koji će biti održan na terenu za male sportove i na glavnom terenu fudbalskog kluba Begej. Takođe, u subotu 18. avgusta, na štandu Agroživa biće održano i takmičenje Najjači ljudi sveta, gde će nastupiti takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Austrije, Poljske , Češke, Mađarske i Srbije. U Žitištu će za vreme trajanja festivala biti postavljeno etnoselo gde će nastupiti folklorni ansambli, tamburaški orkestri i dečiji ansambli. Organizatori manifestacije su kompanija Agroživ i opština Žitište.
Pančevo – Pančevačka Mlekara obeležila je prvu godišnjicu od ponovnog pokretanja proizvodnje. Posle gotovo dve godine neizvesnosti i lošeg poslovanja, kada je Mlekaru kupio Goran Ljubičić, njegove dugove i Mlekaru preuzela je slovenačka firma Solventa. „Nakon što je u aprilu završen socijalni program i iz preduzeća uz otpremnine otišao 81 radnik, proizvodnja ide uzlaznom linijom a plate se redovno isplaćuju“, rekla je za Danas Emina Cvetković, direktorka Mlekare Pančevo. U Mlekari trenutno radi 68 radnika, povremeno i u dve i tri smene. Tržištu se isporuči oko deset tona mleka i mlečnih prerađevina dnevno. Emina Cvetković veruje da će iz dana u dan nastaviti da raste sirovinska baza, jer su proizvođači mleka počeli da vraćaju poverenje u Mlekaru, a samim tim će se povećavati proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda i pokrivenost tržišta pančevačkim proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari