Turistička Srbija sve više se otvara prema Japanu i Kini, a Turistički savez Srbije pripremio je strategiju usklađenu sa intresovanjem posetilaca iz tih dalekih zemalja. „Japanske turiste u Srbiji najviše privlači srpska kultura i istorija, pre svega manastiri. Kada je reč o gradovima, najatraktivniji je Beograd.

Turistička Srbija sve više se otvara prema Japanu i Kini, a Turistički savez Srbije pripremio je strategiju usklađenu sa intresovanjem posetilaca iz tih dalekih zemalja. „Japanske turiste u Srbiji najviše privlači srpska kultura i istorija, pre svega manastiri. Kada je reč o gradovima, najatraktivniji je Beograd. Njihove agencije zainteresovane su i za Dunavske turističke ture, sa zadržavanjem u Beogradu i drugim mestima, kao i za boravak na planinama Srbije. Japanci su zainteresovani da se prilikom posete Srbiji objedini turistička ponuda, kako bi osim Srbije i njenih najlepših turističkih centara, obišli i turističkih znamenitosti i u Crnoj Gori, Rumuniji i Hrvatskoj. Osim strategije za ‘osvajanje’ japanskih turista, Turistička organizacija Srbije sprema se i za aktivnije privlačenje kineskih turista, koji takođe sve više pokazuju interes da putuju kroz Srbiju“, ističu u Turističkoj organizaciji Srbije. Interes za turističke posete Srbiji promovisan je i na kineskom tržištu, nakon boravka grupe kineskih novinara iz Hongkonga u Beogradu. Turistička agencija Skaj trevel, članica Kuoni grupe, prva je agencija iz Hongkonga, koja je uvrstila Srbiju u svoje regionalne ture po jugoistočnoj Evropi. Kineski novinari su u svojim medijima posebno promovisali vožnju Šarganskom osmicom, predstavivši Srbiju kao interesantnu destinaciju sa izvanrednim tradicionalnim jelima. Posebne preporuke za kineske turiste koji bi želeli da dođu u Srbiju jesu da obavezno posete Zlatibor i etnoselo Drvengrad, kao i da nezaobilazno posete Mokru Goru.
Novi Pazar – Radnici Preduzeća za puteve Novi Pazar put već tri meseca angažovani su na rekonstrukciji putnih pravaca Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica, a radovi se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana. Prema rečima Adema Tutića, rukovodioca gradnje na saobraćajnici od Novog Pazara do Tutina dugoj 28 kilometara, do sada je asfaltirano 700 metara, a u toku su radovi na još jednom kilometru. Rukovodilac za održavanje saobraćajnica u novopazarskom Preduzeću za puteve, Nermin Ljajić kaže da će ove godine biti rekonstruisano tri kilometra ovog putnog pravca i da se radi deonica od Tutina do sela Mađare. Zbog toga se u toku dana, u više navrata, saobraćaj prekida. Vozačima se preporučuje put preko Ribarića ili alternativni putevi. Opština Tutin je iz NIP za izgradnju komunalne infrastrukture dobila četiri miliona evra, a najviše novca biće uloženo u rekonstrukciju puta prema Novom Pazaru. „Na području opštine Sjenica, asfaltirali smo 2,5 kilometara, a na još četiri kilometra izvodimo zemljane radove, dok od Dojevića prema Rajčinovića Banji izvodimo radove na deonici dugoj 1,5 kilometara“, kaže Tutić. Magistralni put od Novog Pazara do Sjenice dug je 56 kilometara i vrednost radova je 332 miliona dinara, a radovi na regionalnom putu prema Tutinu vrede 166 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari