Rešenjem Trgovinskog suda u Zrenjaninu pokrenut je stečajni postupak nad Industrijom mesa Bek. Za stečajnog upravnika imenovan je Nebojša Bajić iz Kikinde. Stečajno veće pozvalo je poverioce da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka u Službenom glasniku, prijave svoja potraživanja.

Rešenjem Trgovinskog suda u Zrenjaninu pokrenut je stečajni postupak nad Industrijom mesa Bek. Za stečajnog upravnika imenovan je Nebojša Bajić iz Kikinde. Stečajno veće pozvalo je poverioce da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka u Službenom glasniku, prijave svoja potraživanja. Ročište za razmatranje finansijskog izveštaja zakazano je za 9. maj, dok je ročište za ispitivanje potraživanja zakazano za 27. jun. Predlog za pokretanje stečajnog postupka podneo je poverilac DOO Bekom iz Zrenjanina koji je u predlogu istakao da prema stečajnom dužniku ima potraživanje u iznosu od 184 miliona dinara. Račun stečajnog dužnika koji je u blokadi od 14. februara u minusu je 211,9 miliona dinara.
Zaječar – Prema podacima Regionalne privredne komore Zaječar, privreda Timočkog regiona i dalje je u stagnaciji, pa bi se moglo reći da i 2006. spada u red izgubljenih godina. Simbolični rast industrijske proizvodnje od 1,5 odsto u odnosu na 2005. godinu pravi je pokazatelj stanja privrede u ovom delu Srbije. Uprkos tome, privatizacija se sporo odvija, iako svi tvrde da bi privredna slika bila znatno drugačija da je proizvodnja i prerada bakra maksimalno iskorišćena. Ne raduje ni činjenica da se rast ostvaruje u granama koje sa sobom nose raubovanje prirodnih resursa, drvno-prerađivačka grana je, na primer, zabeležila rast od gotovo sedam puta, čemu je u velikoj meri doprinela sve intenzivnija seča timočkih šuma. Slično je stanje i u ostalim granama. Ako se podaci timočke privrede uporede sa rezultatima u Srbiji, gde je zabeležen rast industrijske proizvodnje od oko pet odsto, očigledno je koliko ovaj region zaostaje za ostalim. I mada su rezultati zabeleženi u spoljnotrgovinskoj razmeni nešto bolji (zbog izvoza bakra), to nije neka velika uteha ako se zna da se izvoze sirovine i polufabrikati. Nezaposlenost je i dalje veliki problem u Timočkoj krajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari