U narednih osam godina u energetski sektor Srbije biće uloženo oko 10 milijardi evra. U okviru tih ulaganja, koja su startovala pre dve godine, tri milijarde evra biće uloženo u naftni sektor, dve u gasni, a dve u oblast obnovljivih izvora energije. Razvoj energetike Srbije zasniva se na partnerskim odnosima sa Gaspromom, s kojim se realizuje izgradnja gasovoda Južni tok.

Njegova izgradnja pospešiće razvoj privrede, bolju investicionu klimu i povećaće stopu zaposlenosti u Srbiji – izjavio je juče Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije na konferenciji o gasovodu Južni tok u beogradskom hotelu „Hajat“.

On je dodao da će trasom Južnog toka kroz Srbiju 2016. prolaziti 11,8 milijardi kubnih metara gasa, 2021. godine 36 milijardi, a 2025. godine 40 milijardi kubnih metara gasa. Izgradnjom Južnog toka, završetkom druge faze podzemnog skladišta Banatski dvor i novog skladišta u Itebeju Srbija će postati značajan faktor u obezbeđivanju energetske stabilnosti u regionu. Premijer je istakao i to da će Južni tok biti oslonac zajedničkoj evropskoj budućnosti svih zemalja kroz koje prolazi.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike Srbije, izjavila je da postoje „zli jezici“ koji tvrde da ne lobira dovoljno za interese Rusije, odnosno da ne podržava dovoljno izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, što je ocenila potpuno netačnim. Ministarka je naglasila da je najbolji pokazatelj da to nije tačno činjenica da je urađen Zakon o eksproprijaciji, donet je niz pravilnika i obezbeđen novac iz budžeta.

– To je dokaz da je ova Vlada odgovorna i da lobira za Srbiju. Projekat Južni tok je veoma važan za razvoj privrede u Srbiji, otvaranje novih radnih mesta i angažovanje kompanija iz naše zemlje na izgradnji gasovoda. Jedan od važnih ciljeva Vlade je investiranje u preduzeća koja koriste gas, što zahteva ulaganje od 300 miliona evra, što istovremeno znači i otvaranje novih 6.000 radnih mesta. Jedan od ciljeva je i gasifikacija Srbije i da toplane u proizvodnji toplotne energije sa uglja pređu na gas – naglasila je ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da je Ministarstvo energetike naložilo pojeftinjenje gasa.

– Vlada Srbije i Agencija za energetiku zajednički su proračunali da cena gasa treba da bude niža jer u nju nisu bile uračunate količine iz domaćih izvora, te je shodno tome Upravni odbor Srbijagasa doneo odluku o nižoj ceni. Kada je reč o poslovanju Srbijagasa, ono prevazilazi sve političke razgovore, i nema govora o tome da se politički razgovara ko će upravljati tim preduzećem. Potreban nam je Srbijagas koji je efikasan i profitabilan, jer samo takav može da obezbedi gasnu stabilnost – istakla je Zorana Mihajlović.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je juče da bi domaće firme na izgradnji srpske deonice gasovoda Južni tok mogle da dobiju poslove vredne između 600 i 800 miliona evra.

– Tenderi za izgradnju deonice Južnog toga kroz Srbiju, vredni 1,85 milijardi evra, biće raspisani 15. septembra, dok bi radovi trebalo da počnu krajem novembra ili početkom decembra. Mi ćemo formirati srpski konzorcijum od svih finansijski, ekonomski i u pogledu opreme spremnih firmi, da bismo uopšte mogli da učestvujemo – rekao je Bajatović. On je najavio je da će do kraja godine biti završen deo restukturiranja tog javnog preduzeća koje će postati holding. Prema njegovim rečima, u Srbijagasu se niko ne protivi restrukturiranju, a uskoro će biti predstavljen plan koji će sadržati elemente koje je ranije predložilo Ministarstvo energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari