Jedni su eksperti tek utvrdili da će evropsko tržište automobila ove godine pasti za 7 odsto i na nivo najniži u poslednjih 20 godina, a sa nemačkog Univerziteta Duisburg je stigla studija koja proriče da će ipak evropski proizvođači najzavisniji od tog tržišta u drugoj polovini ove godine početi da staju na noge.

Evropskom krizom najviše pogođeni FIAT, Seat, Pegeot-Citroen, Opel, prema toj su studiji već značajno smanjili svoje gubitke i u drugoj polovini godine ih čekaju dalja poboljšanja.

Stručnjaci sa Univerziteta Duisburg su u svojoj tradicionalnoj studiji izmerili dobit i profitnu stopu po automobilu isključivo u osnovnoj delatnosti proizvođača kako luksuznih tako i masovnih limuzina, a pre plaćenih kamata i poreza, i utvrdili da je Fijat u prvoj polovni ove godine imao gubitak po automobilu od 130 evra, seat 164 evra, pežo-citroen 349 evra, a reno 457 evra.

Po nominalnom iznosu tako merene dobiti najuspešnija je u klasi masovnih proizvođača japanska Tojota, a u klasi luksuznih automobila porše. Tojota je, podvlače istraživači a prenose evropski mediji, posle više promašaja , snažno stala na noge i povećala svoju dobit, a ona po automobilu iznosi 1801 evro, što je profitna stopa od 9 odsto. Nominalno manju dobit po automobilu, ali nešto veću profitnu stopu (9,3 odsto), ima drugoplasirani Hundai.

Među proizvođačima luksuznih automobila po dobiti prednjači Porše sa 16 590 evra po autu ili profitnom stopom od 18,4 odsto. Istraživači sa Univerziteta Duisburg podvlače da popularni nemački masovni proizvođač auta folksvagen zaostaje po profitabilnosti za svojom konkurencijom, i po duisburškim merenjima, nalazi se na 9. mestu sa dobiti od 629 evra po automobilu i stopom od 3 odsto. Tako je dobit Folksvagena ove godine pala, pošto je prošle godine iznosila 751 evro po autu. I Porše i Folksvagen u vlasništvu su jedne porodice.

Dalji pad prodaja u Rusiji, država priskače u pomoć

Moskva – U Rusiji je u julu prodato 234.569 novih automobila ili za 8 odsto manje nego u julu prošle godine, saopštio je komitet proizvođača automobila u Asocijaciji evropskog biznisa. Kako prenosi ruski list Vedomosti, u junu je, po istom izvoru, pad prodaja iznosio 11 odsto, a u maju 12 odsto. Jerg Šajber, predsednik ove Asocijacije, ipak se nada da će u julu promovisani program državnih subvencija za kredite namenjene kupovini novih automobila pomoći stabilizaciji tržišta. Rusko ministarstvo trgovine je objavilo program subvencija koje važe samo za lične automobile vrednosti do najviše 750.000 rubalja. Udeo tih automobila u ukupnim prodajama pao je od 74 odsto, koliko je iznosio u 2009. godini, na 64 odsto koliko iznosi ove godine.

Analitičari ruskog automobilskog tržišta veruju da će intervencija ruske države smanjiti očekivanu ovogodišnju stopu pada ukupnog tržišta automobila sa 6 na 1,5-3 odsto. Procenjuje se da će u Rusiji ove godine biti prodato 2,7 miliona novih automobila.

Putarina samo za strance?

Minhen – Premijer Bavarske Horst Zeehofer zahteva da se u Nemačkoj,koja je tranzitna zemlja, uvede putarina za strance. Malo više od mesec dana pred nemačke parlamentarne izbore, nijedna značajna politička stranka u Nemačkoj,pa ni najbliži partner CSU , nemačke hrišćanske demokrate, nije spremna da se pridruži Zeehoferovom zahtevu.Nazivaju ga protivnim evropskoj praksi, i još gore-neozbiljnim!

Raste proizvodnja automobila u Kini

Beograd – Prođa automobila u Kini je jula ove godine porasla za 9,9 odsto u odnosu na jul 2012. godine, saopštilo je Udruženje proizvođača automobila te zemlje (CAAM). Prodato je 1,52 miliona automobila što je, međutim, 13,6 odsto manje nego juna ove godine, ali CAAM ipak računa da rast na godišnjem nivou (jul-jul) znači „relativnu stabilnost“ tržišta. Za sedam ovogodišnjih meseci u Kini je prodato 12,3 miliona automobila, 12 odsto više nego u istom razdoblju 2012. godine. U istom periodu proizvodnja je porasla neto više , za 12,46 odsto u odnosu na prvih sedam meseci 2012. godine. Proizvedeno je u Kini 12,36 miliona automobila, saopštio je CAAM. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari