U fabrici Linglong počela serijska proizvodnja automobilskih guma 1Mesto: ZrenjaninDatum: 30.03.2019Dogadjaj: POLITIKA/PRIVREDA/OPŠTINE - postavljanje kamena temeljca za fabriku "Šangdong linglong" u ZrenjaninuLicnosti: Aleksandar Vuèiæ, Èen Bo

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu danas je počela serijska proizvodnja automobilskih guma.Gradnja fabrike Linglonga počela je u martu 2019. a proizvodiće 13 miliona guma godišnje.

Fabrika, koja se prostire na površini od 370.000 kvadratnih metara, počela je rad prošle godine.

Vrednost investicije veća je od milijardu dolara.

Neto dobit Linglonga u Srbiji je prošle godine iznosila 195,1 milion dolara, a operativni prihod 2,8 milijardi dolara.

Ceremoniji povodom početaka serijske proizvodnje prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Linglong Tire Feng Vang, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka privrede Adriana Mesarović, ministarka životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Vučić je rekao da je fabrika Linglonga u Zrenjaninu do sada najveće ulaganje u Srbiji.

„Investicija je vredna milijardu dolara. Njihov izvoz će biti ove godine 200 miliona evra, a sledeće 500 miliona evra i dalje će rasti“, kazao je on.

Naveo je da je tek prva faza ulaganja.

„Ovo je tek prva faza i tek će da grade i za tri do pet godina biće među prve tri kompanije po izvozu iz Srbije. U prvoj fazi je već zaposleno 1.235 radnika iz Srbije“, kazao je Vučić i dodao da će biti zaposleno još 600 radnika i uloženo još 645 miliona evra.

Predsednik Srbije je kazao da se gume iz Zrenjanina izvoze i koriste, pored ostalog, za vozila marki Folksvagen, Audi, BMW, Stelantis.

Država je Linglongu, pored subvencija od 75,8 miliona evra, poklonila i zemljište vredno 7,6 miliona evra.

Grad Zrenjanin je uložio 448 miliona dinara za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu fabrike i još 400 miliona dinara u razminiranje lokacija oko Linglonga, odnosno ukupno oko 7,2 miliona evra.

Kompanija Linglong prodaje gume u više od 180 zemalja, a ima pet fabrika u Kini i još jednu u Tajlandu i 2023. je proizvela 79 miliona guma.

Linglong ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i jedan u Nemačkoj, a jedan takav centar planira i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari