U fabrici ostalo oko 2.450 radnika? 1

Generalna menadžerka kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija Silvija Verneti je, u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, rekla da je „program dobrovoljnog odlaska radnika iz FCA Srbija uspeo u potpunosti“.

Taj program je, podsetimo, realizovan uoči najavljenog ukidanja jedne od tri proizvodne smene u kragujevačkoj fabrici automobila, zbog slabijeg plasmana modela „fijat 500L“, pre svega na američkom tržištu.

Direktorka Verneti, međutim, juče nije kazala koliko se radnika FCA Srbija od 27. juna do 8. jula (zaposleni su, čuje se, pozivani i prekjuče, u ponedeljak, da potpišu odluku o „dobrovoljnom“ napuštanju radnog mesta) prihvatilo da, uz otpremnine koje, u zavisnosti od godina staža, iznose od 4.800 do 12.000 evra, napuste kragujevačku fabriku automobila. Iako je bilo najavljivano da bi menadžment FCA Srbija taj podatak trebalo da saopšti tokom jučerašnjeg dana, zvaničnih informacija o broju radnika te kompanije koji, bez obzira na svakovrsne pritiske kojih je tokom izjašnjavanja bilo, iz fabrike ipak odlaze sa oznakom „dobrovoljno“, medijima juče nije dostavljena do kasnih popodnevnih sati.

Naš list nezvanično saznaje da će u FCA Srbija, nakon izjašnjavanja o socijalnom programu, broj zaposlenih biti sveden na oko 2.450 radnika. Toliko je i bilo predviđeno da ih bude, bar prema ugovoru o formiranju zajedničke kompanije, sklopljenom između države Srbije i Grupacije Fijat u septembru 2008. Kako se u poslednje vreme navodilo da je u FCA Srbija trenutno na platnom spisku oko 3.200 radnika, to znači da se od 27. jula do prekjuče, za dobrovoljni, ili „dobrovoljni“ odlazak iz fabrike izjasnilo, kako se početkom sedmice i špekulisalo, od 700 do 750 radnika.

Iako je, prema doskorašnjim informacijama, bilo predviđeno da fabriku, uoči ukidanja jedne proizvodne smene, napusti oko 900 radnika, menadžment FCA Srbija ne mora da bude nezadovoljan ni odlaskom 700 do 750 zaposlenih, te je, otuda, gotovo izvesno da pravljenja spiskova tehnološkog viška u toj kompaniji neće biti. Odlaskom tih 750 radnika, naime, ionako niski troškovi poslovanja u FCA Srbija, u odnosu na ostale Fijatove fabrike širom sveta, dodatno će biti smanjeni, pa je, s tog aspekta posmatrano, direktorka Verneti u pravu kad tvrdi „da je program dobrovoljnog odlaska radnika iz FCA Srbija uspeo u potpunosti“.


Kooperanti

Sva pažnja javnosti uperena je u to šta će biti odlučeno u FCA Srbija, ali je i dalje nepoznato kako će na smanjenje proizvodnje u kragujevačkoj fabrici reagovati kooperantske firme koje se bave proizvodnjom opreme i delova za Fijatova vozila. Prema doskorašnjim informacijama, i u njima će, zbog niže tražnje doći do otpuštanja, pominjalo se nekoliko stotina, ali da li će do toga doći, kada i pod kojim uslovima, još nije objavljeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari