U februaru u Srbiji izdato 27,2 odsto više građevinskih dozvola 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov (Ilustracija)

U Srbiji je u februaru ove godine izdato 1.420 građevinskih dozvola, što je za 27,2 odsto više nego u februaru prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano prema vrsti, u februaru je izdato 74 odsto dozvola za zgrade i 26 odsto za ostale građevine, objavljeno je na sajtu RZS-a.

Od ukupnog broja izdatih dozvola za gradnju zgrada, 62,6 procenata se odnosi na stambene, a ostatak na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (59,9 odsto).

Prema dozvolama izdatim u februaru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.720 stanova, s prosečnom površinom od 65,5 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stambenih jedinica u novogradnji, 5,5 odsto biće kuće s prosečnom površinom od 144,1 metar kvadratni, dok će 93,5 odsto stanova biti građeno u zgradama s tri i više spratova, a njihova prosečna površina iznosiće 59,9 metara kvadratnih, precizirano je u saopštenju.

Indeks predviđene vrednosti radova u februaru ove godine bio je manji za 7,1 odsto u odnosu na februar 2019.

Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2020. iznosila je 73,5 procenata od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 34,2 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (16,1 odsto), Južnobanatska oblast (sedam odsto), Šumadijska oblast (6,9 odsto) i Кolubarska oblast (6,5 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 4,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari