Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva ekonomije dobili smo uveravanje da nijedan radnik Fabrike automobila neće i posle dolaska Fijata ostati bez posla ili nezbrinut. Oko 3.000 radnika biće angažovano u budućoj Fijatovoj fabrici, dok će oko 500 radnika dobiti posao u Fijatovim kooperantskim firmama koje će biti locirane u Zastavinom pogonu Mehanička obrada.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva ekonomije dobili smo uveravanje da nijedan radnik Fabrike automobila neće i posle dolaska Fijata ostati bez posla ili nezbrinut. Oko 3.000 radnika biće angažovano u budućoj Fijatovoj fabrici, dok će oko 500 radnika dobiti posao u Fijatovim kooperantskim firmama koje će biti locirane u Zastavinom pogonu Mehanička obrada. Osim toga, nekoliko stotina zaposlenih biće zbrinuto socijalnim programom, ili će biti angažovano u nekoj od italijanskih kompanija koje dolaze zajedno sa Fijatom u Srbiju – izjavio je za Danas predsednik Sindikata u Zastavinoj Fabrici automobila Zoran Mihajlović, i dodao da će sindikalci tražiti da im ministar ekonomije Mlađan Dinkić i pisano garantuje da nijedan Zastavin radnik neće ostati nezbrinut.
Mihajlović dodaje da Ministarstvo ekonomije sada razmatra inicijativu da se onim radnicima Fabrike automobila kojima je ostalo maksimalno pet godina do penzije, dokupom staža, omogući prevremeno penzionisanje. „Tražimo i da se postojeći kolektivni ugovor primenjuje u budućoj Fijatovoj fabrici i to šest meseci od njenog osnivanja“, kaže predsednik Sindikata Fabrike automobila.
Ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude potpisan sredinom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari