"U Francusku izvozimo više IT usluga nego malina": Razmena robe i usluga utrostručena za šest godina 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da razmena robe i usluga Srbije i Francuske iznosi više od dve milijarde evra i da je tri puta veća nego što je bila pre šest-sedam godina.

On je za RTS, uoči dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona koji će u u Beogradu boraviti 29. i 30 avgusta, kada će prema najavama Francuska i Srbija potpisati više sporazuma, kazao da su investicije francuskih kompanija u Srbiji porasle na više milijardi evra.

Pored ulaganja u Aerodrom „Nikola Tesla“, tu je, kako je naveo, i višedecenijsko poslovanje u Srbiji francuskog proizvođača pneumatika „Mišlena“.

Čadež je ukazao i da se u strukturi izvoza iz Srbije u Francusku dogodio zaokret.

„Maline su bile naš najveći izvozni proizvod do 2020. godine kada se dešava nešto potpuno novo. Kroz politiku digitalizacije i podrške IT sektoru sada prvi put izvozimo više softvera nego malina. Razlika je veća od 500 miliona evra“, naglasio je predsednik PKS.

On je naveo i da je stanje energetskog sektora Francuske bolje od onog u Nemačkoj i da može da zadovolji svoje potrebe.

„Francuska, kroz pametnu nuklearnu tehnologiju, može da bude rešenje zaista za ceo evropski kontinent i industriju, a samim tim i našu“, dodao je Čadež.

On je podsetio da je u Srpskoj kući u Parizu tokom Olimpijskih igara održan Poslovni forum u kojem je učestvovalo 80 kompanija, od toga tridesetak iz Srbije i ostatak iz Francuske.

„Samo tog jednog dana su potpisani predugovori u vrednosti od 4,5 miliona evra. Već u oktobru ćemo imati veliku delegaciju i veliki poslovni forum ovde u Beogradu“, naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, u planu je i veliki poslovni forum u Parizu, a održaće se i poslovne ekspedicije u Monaku, Lionu i u Nici.

„Radimo na jednoj platformi sa najvećom francuskom kompanijom koja se povezuje srpske i francuske studente koji rade na rešenjima za veštačku inteligencije“, kazao je Čadež.

Govoreći o ekonomiji Srbije, on je procenio da će privredni rast ove godine biti od 3,5 do 3,8 odsto, a može ići do četiri procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari