U Hrvatskoj u septembru najniža stopa inflacije od februara prošle godine 1Foto: Shutterstock/Vrezh Gyozalyan

Potrošačke cene u Hrvatskoj bile su u septembru 6,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, što je najniža stopa inflacije od februara prošle godine, prve su procene Državnog zavoda za statistiku (DZS) Hrvatske koje danas objavljuju zagrebački mediji.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u septembru su u odnosu na isti lanjski mesec u proseku više za 6,6 posto, a na mesečnom nivou porasle su za 0,4 odsto, objavio je DZS.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cena na godišnjem nivou, s obzirom da je u avgustu inflacija iznosila 7,8 odsto.

Stopa od 6,6 posto najniža je stopa inflacije od februara prošle godine, kada je iznosila 6,3 odsto, navodi agencija Hina.

Pre mesec dana, kada je objavljeno da je inflacija u avgustu porasla prvi put nakon osam meseci pada – sa 7,3 na 7,8 odsto na godišnjem nivou, Vlada je na razgovore pozvala predstavnike najvećih domaćih trgovačkih lanaca i paketom mera za zaštitu domaćinstava i privrede ograničila cene za ukupno 30 grupa proizvoda.

Prethodnim paketima mera Vlada Hrfatske je ograničila cene sedam osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući suncokretovo ulje, mleko i brašno, a već duže od godinu dana ograničena je i cena struje, dok su pod kontrolom i cene benzina te drugih naftnih prerađevina, navodi zagrebačka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari