Fabrika za proizvodnju creva za rashladne uređaje za automobilsku industriju otvorena je u Rumi. Reč je o investiciji poznate francuske kompanije „Hutchinson“, kojoj je ovo prva fabrika u Srbiji.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Vrednost investicije je 7,3 miliona evra, a posao će dobiti 200 radnika. U početku ovi proizvodi će biti namenjeni domaćem tržištu, „Fiatu“, ali se kasnije planira i izvoz u Nemačku, Francusku i Italiju – tačnije za kompanije „Mercedes“, „Suzuki“ i „Reno“. Između nekoliko zemalja – Bugarske, Makedonije i Turske – „Hutchinson“ se opredelio za Srbiju i Rumu.

Premijer Aleksandar Vučić je, puštajući u rad ovu fabriku zajedno sa ambasadorkom Francuske Kristin Moro, istakao da je Vlada Srbije izdvojila 1,9 miliona evra podsticaja, a rumska opština je besplatno ustupila 7,86 hektara građevinskog zemljišta u radnoj zoni „Zapad“ i izgradila pristupne saobraćajnice. Vučić je istakao da se razmatra mogućnost da se fabrika proširi i kasnije dodatno uposli još oko 400 radnika.

Direktor „Hutchinsona“ u Srbiji Olivije Šato je istakao dobru saradnju sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom, tako da je ova investicija realizovana u rekordnom roku – 8. jula prošle godine je potpisan ugovor o besplatnom ustupanju zemljišta, a 27. februara fabrika je otvorena.

U tom periodu prvih 70 radnika je bilo na obuci u pogonima ove kompanije u Poljskoj. Ambasadorka Francuske Kristin Moro je ukazala na podatak da u Srbiji radi stotinak francuskih firmi u kojima je zaposleno oko 10.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari