U Inđiji otvarena prva indonežanska fabrika nudli 1Foto: Fonet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Inđiji fabriku indonežanskih nudli i poručio da investicija kompanije Indofud samo potvrđuje činjenicu da je Srbija pravo mesto za investiranje, zbog svog odličnog geografskog položaja, kvalifikovane radne snage, podsticajne poreske politike i širokog spektra drugih državnih podsticaja.

On je istakao da je zbog toga, kao i stabilnog ekonomskog okruženja i dobre zakonske regulative ,Srbija investiciono atraktivna destinacija, a vlast će uvek biti garant da će strane investricije biti sigurne i zaštićene.

Najvažniji efekat je poruka da je Srbija sposobna da igra i pobedi u najvažnijim utakmicama na globalnom tržištu. Dokaz za to je što su kapitalom investitora iz Indonezije kupljene mašine u Japanu, na kojima će vredan i stručan srpski radnik prerađivati najkvalitetnije srpske sirovine u proizvod koji će se izvoziti u Ameriju, Evropsku uniju i širom sveta“, ukazao je on.

Svečanost je plod saradnje IndoAdriatic lndustry, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, Opštine Inđija i Ambasade Republike Indonezije.

Izgradnja fabrike je počela u martu 2015, a postavljanje proizvodne linije je okončano u junu 2016. Ovo postrojenje se nalazi na oko dva, od ukupno planiranih pet hektara poljoprivrednog zemljišta na kome je ranije uzgajana šećerna repa. Savremena fabrika ima instalisanu moć od 40.000 pakovanja na sat i zapošljava više od 100 radnika u jednoj smeni. Pošto postrojenje u Inđiji treba da bude ulaz na ostala tržišta u Evropi, očekuje se da će sa uvećanjem obima proizvodnje rasti i zaposlenost, što bi trebalo da vodi i uvođenju druge smene u 2017.

Distribucija Indomie Instant nudli je počela u zemljama Jugoistočne Evrope 2008, preko različitih trgovinskih lanaca. Još ranije se ove nudle prodaju u Centralnoj i Zapadnoj Evropi. U Srbiji je, prema saopštenju iz IndoAdriatic Industry, potražnja za Indomie Instant nudlama značajno porasla i one su sada najprodavanije na ovdašnjem tržištu.

Ambasador Kandou je nedavno ukazao na značajan napredak u oblasti ulaganja iz Indonezije u Srbiji. Podsetio je da je ove godine počela proizvodnja pečuraka u Kovinu, firme Delta Denjub doo, dela Bavazir grupe. U prvoj fazi, u kojoj su vlasnici uložili tri miliona evra, više od 100 radnika može da svakodnevno obere do osam tona šampinjona. Na kraju, investicija treba da bude vredna preko devet miliona evra, biće uposleno još oko 300 ljudi, a dnevna proizvodnja narasti na 22 tone.
Inače, Salim grupa je najveći konglomerat u Indoneziji i jedan od najvećih u Jugoistočnoj Aziji. Predsednik grupe Antoni Salim, sin osnivača Sudono Salima (ili Liem Sio Liong), treći je najbogatiji čovek u toj zemlji, čiju je imovinu u 2015. američki magazine Forbs procenio na 5,4 milijarde dolara. Salim grupa ima više od 30 kompanija i niz privatnih biznisa, od prehrambene industrije u kojoj je najveći proizvođač instant nudli na svetu, do hotelske industrije, nekretnina, bankarstva, odnedavno i telekomunikacija i sirovina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari