U INPRO očekuju bolji socijalni program 1Radnici Zastave INPRO (arhiva)

Invalidi rada u Zastavi INPRO koji još od 11. oktobra štrajkuju glađu odlučili su da nastave protest.

Štrajkači u INPRO-u priznaju da nikako ne bi mogli da izdrže više od 40 dana bez hrane, da, u međuvremenu, pored vode i čajeva, nisu počeli “da uzimaju mleko i surutku”, a oni bolesni od dijabetesa “možda i još ponešto”.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja je našem listu rekao da je direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović juče obavestio štrajkače da će sutra u tu fabriku da dođu predstavnici Ministarstva privrede, sa kojima će, kako invalidi očekuju, najpre da se razgovara o poboljšanju ponuđenog socijalnog programa.

– Ne odustajemo od zahteva da invalidima budu ponuđene veće otpremnine od zakonom predviđenih 200 evra po godini radnog staža. Za razliku od svojih zdravih kolega, invalidi rada su ljudi sa težim telesnim nedostacima i neretko ozbiljnim bolestima, kao što su kancer, dijabetes i druge, te, otuda nemaju nikakve šanse da ponovo nađu posao ili da započnu svoj posao. Istovremeno, očekujemo odluku o tome da štrajkači glađu, koji su pribavili svu potrebnu dokumentaciju, budu upućeni na invalidsku komisiju, kako bi svi oni radnici koji ispunjavaju uslove za to mogli da odu u invalidsku penziju, s tim što bi i njima trebalo da budu obezbeđene odgovarajuće otpremnine – kaže Pušonja.

Prema njegovim rečima, uprkos obećanju predstavnika naležnih ministarstava, invalidima nisu isplaćene ni dve trećine plate za avgust, kao ni preostali deo zarade za septembar.

Štrajkači su, kako kaže, nedavno saznali da su im uplaćivani manji doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje od onih koji su prikazivani, usled čega će im i penzije biti umanjene. Invalidi rada će zbog toga, kaže Pušonja, podneti prijave sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari