U slučaju da se ne ponovi situacija od prošlog leta kada su našu zemlju zadesile katastrofalne suše, možemo očekivati stabilnu i plodnu poljoprivrednu godinu u Srbiji, smatraju stručnjaci za poljoprivredu.


Vojislav Stanković, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, je optimista, ali ipak naglašava da je veoma teško prognozirati kakav će biti rod poljoprivrednih kultura.

– U slučaju da vreme posluži imaćemo rodnu godinu. Vremenski uslovi za setvu su idealni. Očekuje se setva 1,2 miliona hektara kukuruza, 160 hiljada hektara soje, 180 hiljada hektara suncokreta, 65 hiljada hektara šećerne repe, 300 hiljada hektara krmnog bilja. To sve predstavlja dobru osnovicu za rodnu godinu – ističe naš sagovornik. On podseća da je u Srbiji prošle godine zabeležen pad poljoprivredne proizvodnje od 18,15 odsto, a da se ove godine očekuje rast od tri do pet odsto. U slučaju da ne bude vremenskih nepogoda, naglašava Stanković, može se očekivati da izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije dostigne vrednost od 2,5 do 2,7 milijardi dolara.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.

– Vreme se poboljšalo. Nalazimo se u optimalnom roku za setvu navećeg broja poljoprivrednih kultura koja treba da bude završena do 15. maja. Kasni se samo sa setvom šećerne repe i ranog povrća. Veliko ohrabrenje predstavlja to što su njive uglavnom već uzorane pa su stvoreni preduslovi da se uz pomoć mehanizacije setva veoma brzo obavi. S obzirom da će kukuruz biti zasađen na površini većoj za 50 hiljada hektara nego što je to bio slučaj 2012, a da se očekuje da će izuzev kajsije, koja je stradala zbog hladnog vremena, imaćemo bolje rezultate nego prošle sezone – zaključuje Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari