U Juri i danas održana jednočasovna obustava rada 1Foto: S. Atanasovski/Privatna arhiva

Radnici Jure u Leskovcu i danas su u krugu fabrike održali jednočasovni štrajk sa ciljem da se izbore za ispunjenje svojih zahteva.

Radnici fabrike u vlasništvu južnokorejske kompanije Jura zahtevaju da im se plata poveća za 20 odsto, da se iznos toplog obroka sa 250 poveća na 400 dinara, kao i sređivanje toaleta sa dovoljnim količinama toalet papira i sapuna.

Podsećanja radi, zaposleni u obustavi rada, ranije su isticali da su spremni i na radikalizaciju protesta u slučaju da poslodavac ne ispuni njihove zahteve.

– Jura je od jutros angažovala pripadnike privatnog obezbeđenja Magnum koje patrolira pogonom. Sindikat i Štrajkački odbor istrajaće u mirnom štrajku.

Pozivamo poslodavca da ne izaziva incidente u pogonu – poručuju iz pregovaračkog tima zaposlenih koji su u obustavi rada.

Štrajk u fabrici Jure u Leskovcu predvodi organizacija Samostalnog sindikata metalaca u Juri a sa zahtevima štrajkača solirarisale su se gotovo sve najveće sindikalne organizacije u Srbiji.

Kako su štrajkači ranije tvrdili, vršen je pritisak na zaposlene da ne učestvuju u obustavi rada.

Navodno su šefovi organizovali sastanke sa radnicima na kojima su ih na razne načine odgovarali od učešća u štrajku.

Štrajkači ističu da su zaposlenima slate poruke da će u slučaju da ne dođu na posao Jura otići iz Srbije i svoju proizvodnju preseliti u Tunis, a neke trake u svoju fabriku u Nišu, da će biti proglašeni tehnološkim viškom, a da onima koji su zaposleni na određeno vreme ugovori o radu neće biti obnovljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari