Statistički gledano cene ugostiteljskih usluga u poslednje dve godine povećane su za više od 25 odsto.
Na cene kafedžija ne utiče samo poskupljenje hrane i pića koje je u Srbiji poslednje tri godine među najvećim u Evropi, nego i cene struje, goriva, plate, zakup prostora, a na kraju krajeva i platežna moć građana.
Neko bi pomislio da će poskupljenja oterati građane iz kafana, ali sudeći po podacima Zavoda za statistiku, za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle promet se povećao za 22. odsto. kada se isključi godišnja inflacija, opet imamo i realni rast prometa od 10 odsto.
Ipak, indeksi i procenti su jedno, a praksa je drugo, pa smo istraživali koliko košta ručak u nekoliko većih gradova Srbije.
Za početak, teško je doći do prosečne cene i hrane i usluge, jer mnogo zavisi od lokacije, reputacije, luksuza, odnosno ambijenta, menija itd.
U Beogradu se može jesti na mestima sličnijim brzoj hrani nego restoranu do luksuznih restorana sa Mišlenovom preporukom.
U proseku 10 ćevapa može da se pojede za od 800 do 1.200 dinara, biftek od 1.800 pa do 3.500 dinara, losos na žaru od 1.400 do 1.600 dinara.
Teleća čorba košta od 340 do 500 dinara, a slična je cena i na primer, šopske salate. Kupus salata košta od 200 pa do 400 dinara.
Jagnjeće pečenje košta oko 2.800 dinara, a praseće oko 2.200 dinara za kilogram.
Što se tiče pića, rakije koštaju od 250 dinara pa naviše, pivo od 270 dinara, a skokovi oko 250 do 280 dinara.
Neki prosečni ručak koji se sastoji od teleće čorbe, porcije ćevapa, salate, pića i deserta u Beogradu u proseku košta 2.500 do 3.000 dinara.
Naravno, ako bi se naručivala jela skuplja od ćevapa, cena može i da se udvostruči.
U svakom slučaju, prosečan ručak za četvoročlanu porodicu teško da može biti jeftiniji od 10.000 dinara, a može biti znatno skuplji.
U Novom Sadu posetioci ugostiteljskih objekata imaju osećaj da cene značajno rastu kako se kreće u novu sezonu, bilo letnju, bilo zimsku.
Tradicionalni gulaš koji se jede u Vojvodini sada je oko 1.000 dinara. Pileći file, rolnice, svinjski file i ćureći medaljoni, su prosečno od 1.200 do 1.500 dinara.
Porcija od pet ćevapa je 400, a od deset 700 dinara, ali u pečenjarama. U restoranima je mala porcija oko 700, a velika 1.200 dinara i uz to se dobije prilog, obično pomfrit i luk. Rebra već koštaju više od 2.000, a bifteci oko 2.800 dinara.
Salate su od 600 do 800 dinara, a supe oko 400 dinara.
U Novom Sadu, za desert se obično služe šnenokle, krempite, kesten pire, lenje pite.. Njihova cena je oko 500 dinara po porciji.
Ručak za jedno koji se sastoji od supe, glavnog jela, na primer 10 ćevapa i salate i na kraju deserta, dakle bez pića, u Novom Sadu košta oko 2.500 dinara.
Čaša vina je u restoranima oko 300 dinara, piva su u proseku 250 do 300 dinara, rakija 0,3 je takođe oko 300 dinara. Ako naš ručak zalijemo jednim pićem, račun prelazi 3.000 dinara za jednu osobu.
Tako ispada da četvoročlana porodica u Novom Sadu za ručak mora da plati više oko 10.000 dinara.
za one koji preferiraju pice umesto mesa, u picerijama, male pice su od 700 dinara dok su velike prosečno 1.200 dinara.
„Sve je naravno poskupelo, jer ni kafedžije ne mogu da nađu računicu. Dažbine su skuplje, nabavka je skuplja, o renti lokala da ne pričam. Ako hoćeš lokal na dobrom mestu, računaj 1.000 evra mesečno. Teško se nalaze i radnici, dnevnice su veće i tako redom. Čak i moji drugari mi nekad kažu da će rađe ostati kod kuće i popiti tri piva nego doći kod mene u kafanu i ja to razumem“, kaže nam kroz smeh novosadski kafedžija Kole.
U kragujevačkim kafanama, restoranima i hotelima cena porcije čorbe (od teleće do riblje) kreće se u rasponu od 360 do 650 dinara. Porcija od 10 ćevapa košta od 850 do 1.100 dinara. Hleb ili lepinju Kragujevčani u kafani plaćaju od 120 do 320 dinara.
Standardna pljeskavica košta oko 1.200, a Karađorđeva šnicla oko 1.800 dinara. Toliko košta i porcija piletine. Salate, one najpopularnije, šopska i kupus, koštaju od 250 do 450 dinara.
Što se dezerta tiče najjeftiniji je sladoled 110 dinara, a kolači i torte (na primer, tiramisu, čizkejk…) koštaju od 360 d0 600 dinara.
Cene pića se kreću u rasponu: rakija (0,03) od 150 do 180 dinara, čaša vina (belo i crno) od 400 do 500, a pivo (0,3) od 240 do 360 dinara. Sokovi koštaju od 190 do 220 dinara.
Naš standardni ručak sa 10 ćevapa i čorbom, salatom i deserom u Kragujevcu, dakle, košta oko 2.100 dinara u proseku. Sa pićem oko 2.400.
Četvoročlanu kragujevačku porodicu izlazak na ručak košta malo ispod 10.000 dinara.
„Promet je opao, to je evidentno i opada svakodnevno“, kaže za Danas Milenko Marjanović, sa stažom od 57 godina u ugostiteljstvu, vlasnik dva hotela „Zelengora” i „Šumarice” i tri najpoznatije gradske kafane „Balkan”, „Stara Srbija” i „Paligorić”.
Po njegovim rečima pad u prometu se oseća i zbog sezone, jer je leto prošlo i više nema „prihoda od bašti”.
Mađutim, kragujevačke pečenjare, iako beleže rast cena, ne brinu zbog manje gostiju.
U najpoznatijoj pečenjari, u Kragujevcu, „Biblioteci kod Milutina” kilogram prasećeg pečenja košta 2.500, a jagnjećeg pečenja 3.300 dinara.
„Promet nije opao ni malo“, kratak je Stavro Rašković, vlasnik „Biblioteke”.
U pečenjari kod Ratka, takođe popularnom među brojnim Kragujevčanima kilogram prasećeg pečenja košta 2.000 a jagnjećeg pečenja 3.000 dinara.
I u Zaječaru su pomešana iskustva ugostitelja o tome kako cene utiču na klijentelu.
Dok iz jednog restorana u Zaječaru kažu, da više cene ne utiču na mušterije, iz drugog restorana kažu da su više cene, prepolovile broj domaćih gostiju.
I dok je manje naših gostiju, restoran pune Bugari i Rumuni, koji izutetno cene naše specijalitete. Takođe povećan je broj naših radnika na privremenom radu u inostranstvu, ali ima više i Kineza.
Hladna predjela, primer – kajmak, košta 450 dinara, a paprika sa sirom 300 dinara. Goveđa pršuta košta 600 dinara za 100 grama.
Pečurke na žaru kođtaju 300 dinara za 150 grama, grilovano povrće je 550 dinara za 300 grama.
Salate krastavac ili paradajz su 250 dinara, srpska salata je 350 kao i šopska, paprika u ulju je 350, dok je sveži kupus 200 dinara. Grčka salata staje 400 dinara.
Pileća, riblja i goveđa čorba koštaju po 300 dinara za porciju, dok je gulaš 800 dinara. Leskovačka mućkalica je 800 dinara porcija. Pastrmka je 2.400 dinara kilogram, som i smuđ su po 3.000 dinara, kao i orada.
Jagnjeće pečenje je 4.000 dinara za kilogram, dok je praseće – 3.000 dinara. Što se roštilja tiče, bela vešalica je 1.800 dinara za 700 grama, dok je dimljena vešalica 2.100 dinara.
Kobasica je 1.500 dinara, 14 ćevapa, 600 grama koštaju 1.400 dinara, dok su ćevapi na kajmaku 1.600 dinara.
Kolenica je 1.400 dinara. Jedan somun je 70 dinara.
Najpopularnije poslatice u Zaječaru su palačinke – 250 dinara, orasnica je 200, baklava 200, dok je krempita 250 dinara.
„Domaća kafa je 120 dinara, a espreso sa mlekom 160. Sokovi su 200 dinara, dok je točeno pivo 250 dinara. Vina se kreću od 900 dinara za flašu, do 9.000 dinara za buteljku“, kazali su iz jednog restorana u Zaječaru.
Prema njihovim rečima, normalan ručak za dve osobe, koji se sastoji od čorbe, predjela, salate, glavnog jela, deserta i po jednog pića, ne može manje koštati od 4.500 do 5.000 dinara.
Dakle, četvroročlana zaječarska porodica mora da plati 9.000 do 10.000 dinara za ručak u restoranu.
Kafedžije kažu da je hrana poslednji put kod njih poskupela na proleće, ali da se ne očekuje novo poskupljenje, osim ako meso i povrće ne poskupe.
„Poskupljenje je uticalo na naše klijente. Više naši Zaječarci ne pune restoran. Da nema komšija iz Bugarske i Rumunije, i Kineza iz Bora, mislim da bi bili u problemu. Vikendi su najjači, kada je restoran pun“, kaže on.
U Novom Pazaru predjelo koje obuhvata pršutu, sudžuk, sir, papriku u pavlaci i jaje košta 300 dinara po osobi.
Teleća čorba košta 350 dinara, a riblja 400 dinara. Kilogram jagnjećeg pečenja je 4.000 dinara, a kilo telećeg pečenja 5.000 dinara, uz koje ide prilog pekarski krompir.
Porcija ćevapa od 10 komada košta 800 dinara. Mešana salata (paradajz, kupus i krastavac) iznosio 300 dinara po osobi. Za desert treba izdvojiti od 250 do 350 dinara.
Što se tiče pića, točeno pivo malo košta oko 180, a veliko 210 dinara. Flaša vina (0,75) od 1.200 do 2.500 dinara. Sokovi oko 180 dinara, mineralna voda 120 dinara flašica. Domaća kafa košta 80 dinara, a espreso 120 dinara.
Dakle, u Novom Pazaru, naš ručak za jednog košta nešto preko 2.000 dinara, a za četvroročlanu porodicu više od 8.000 dinara.
Strahinja Milović, vlasnik restorana „Pazarska priča“ kaže da su u odnosu na prošlu godinu cene porasle u proseku od 10 do 15 odsto, ali zbog toga nemaju smanjenje posla.
Cene u novopazarskim restoranima, uglavnom su ujednačene, osim u onima u Pešačkoj zoni gde su, u proseku, veće za pet odsto. U tim objektima se ne služi alkohol.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.