U kafanu sa debelim novčanikom: Koliko košta ručak za četvoročlanu porodicu u restoranu u gradovima Srbije?

Ostavite komentar


  1. Iz prve ruke, ako odete juznije (Vranje, Leskovac itd) imacete mozda i kvalitetniji rucak nego u ostatku zemlje, za oko 7.000 din za cetvoroclanu porodicu. Nije tajna da i u ugostiteljstvu postoje razliciti lobii, koji dogovaraju cene. Nazalost u ovoj zemlji, to je praksa. Pa sama drzava nas sisa za gorivo redovno, prica o otvorenom trzistu a odredjuje cene goriva?! Naravno, najvece u regionu.

  2. „Misliš, da se šnicla baca,ako padne na pod!Ne,bale,pod česmu se opere,pa te gosti još i pohvale!“-Moj kum,koji je decenijama radio u restoranima,ne samo u Srbiji!-Od tada ne jedem van kuće!!!

  3. @ protivnik lupanja
    Ako šnicla padne na pod, važno je da se podigne u roku od 7 sekundi, jer bakterije koje bleje na podu ne stignu da shvate šta se desilo i ne stignu da se zakače na nju. To je zlatno pravilo „7 sekundi“ koga se ja pridržavam ceo život i zdrav sam bogu hvala. 25% poskupljenje, a jagnjeće i praseće kostalo 2000 i 1300, a sad 4000 i 3000. Nisam neki matematičar, ali mi se čini da je to poskupljenje mnogo veće. Moj odgovor na tu neprijatnu činjenicu je prestanak odlaska u kafanu, čak i kad drugi plaćaju i podizanje veštine kuvanja do nivoa ozbiljnih majstora. Juče u Metrou norveški Salmon 1 kg. 1480 din, akcija. Kupio file od kilo i po i napravio ručak za pamćenje. Naranio 5 odraslih osoba i dvoje dece za 2000.

  4. U Kanadi 10 cevapa sa lepinjom i lukom u restoranu 15 dolara šta je oko 1200. Isto kao u Srbiji.

  5. Како ли се звало оно доба,од пре тридесетак и више година,када сам више јео у кафани него кући.А сад у овом “ златном“ не виђам кафану ко свиња небо.

  6. Ja i žena odemo na osrednju picu,dve+pice,55 franaka.
    Rucak koji ste vi nabrojali mogu ja i zena sanjati sa penzijom mojom od 1.200fr,i zenina 800fr,platimo racune i ostane500fr za zivot,ovde je to kao u Srbiji da ti ostane 5 do 10.000 dinara za hranu,možeš da laješ.

  7. u jednoj banji ..pasulj prebranac sa suvim rebarcima ,kupus salata ,hleb/lepinjica kisela voda , 1050 rsd..kad sam trazio domace pivo nemaju nijedno ,,samo strano neki hajneken ..navodno rece konobar donili mladog menadzera ovi mu uvalili neke reklamne podmetace za guzicu , suncobrane..da budu samo eksluzivni..Mislim da treba svi domaci ugostitelji iskljucivu domaca pica forsiraju ,,strana treba proterati ,

  8. U pecenjari u Bgd prasetina je 2200 a jagnjece 3000. U restoranima nema ispod 4 i 5 hiljada.
    Gde vi to zivite?

  9. Паштете и паризер су за народ.Како вам то није јасно.Наш господар нам то упорно понавља

  10. ja jedem dva jajeta dnevno daju mi snagu ko kilo pecenja a deci pokazujem slike hrane koju su nekad baba i deda jeli po slavama

  11. Sajam je knjiga, hajdemo i sa tekstom, koliko košta knjiga, koliki je porez na knjigu u Srbiji, koliki u državama nastalim od Jugoslavije? Zašto je porez na knjigu u Srbiji 100% veći od poreza na knjigu u Hrvatskoj? Koliko se izdvaja za knjigu, koliko biblioteke … i sl.

  12. Mi svaki dan idemo u kafanu ,ali nas trojica dilujemo,a mama i tata su u SNS….pa možemo sebi da priuštimo!

  13. @Observer u jbn-om Dubaiju je porcija cevapa i begova corba 2000 RSD. Kvalitet bolji nego u 70% beogradskih restorana!

  14. Stolazete za cenu pecenja u Beogradu ko ce jagnjetinu naci ispod 3500, jedino ako je hladna i od proslog dana malo je jeftinija.
    Hvala al budite realni sa informacijama

  15. Za mene su kafici i restorani čist luksuz koji mi nije prioritet. Radije cu sam sebi spremiti dobara a bar pet puta jeftiniji obrok i popiti neko pice u prirodi nego tesko zaradjen novac bacati kao da mi pada sa neba.. Mnogi ljudi u Srbiji idu po kafanama, kafucima, restoranima a kola ne odrzavaju, duguju nekome novac i prave se ludi, u kreditima su ali luksuza se ne odriču..

  16. Pretpostavljam da oni koji mogu da kupe stan u Beogradu mogu da idu u kafanu u Beogradu.
    Ko su ti ljudi ja ne znam,ali vidim da su kafane pune. Ne znam

  17. Restoran je meni i porodici, skup.
    Kući se sprema, tako je bilo oduvek.
    Ove cene..ko može, neka sebi priušti..
    Samo pojedemo burek, van kuće, i to u poznatoj pekari..
    Svima prijatno, i uspešan dan.

  18. Sve zavisi gde jedete. Proputovao sam skoro celu Srbiju. Za hranu koju platim ovde u Vojvodini, na jugu Srbije mogu da pojedem duplo a kvalitet i izbor mnogo veći. Cene u Centralnoj Srbiji i u Vojvodini su „nebo i zemlja“.

  19. Al realno ne znam zašto kukate kad je jedno jaje 11din a dva 22din što je dosta za ceo dan šta će vam jagnjetina i prasetina od 4-5k..

  20. Velike su cenovne razlike u restoranima diljem Srbije i ne mora da bude pravilo da gde je najskuplje tu je i najbolji kvalitet.Dobre i poznate kafane rade jako dobro tako da cene ako su previsoke očigledno ne utiču na promet ljudi.Tako je i u inostranstvu, recimo u Ženevi, inače jako skup grad, burger s nogu košta i do 30 Franaka, 35 evra, pica i pivo u dobroj piceriji 50 Franaka, u Rimu dobra pica i do 20 evra, u Zagrebu nešto što je koštalo 10 evra sada je 13-14.U istom gradu u dobrom restoranu, ne luksuznom, čorba i do 6evra.U Oslu pica katastrofalno skupa, London isto, Stokholm takodje, možda jedino Beč ima baš dobre cene.U Berlinu na festivalu piva i kobasica, mali komplet preko 10 evra.U Istambulu oni kesteni na ulici, inače preukusni, nekoliko komada u fišeku 4 evra.Nigde hrana nije više jeftina, to je barem moj utisak.

  21. U Parizu se moze rucati za 12€
    Predjelo,jelo i desert po zelji,sir ili kolac.Srbija najskuplja u Evropi?

  22. Uvek je bilo kafana i restorana za svačiji džep, i one koje nude dobar kvalitet uvek su pune.Možete popiti flašu vina i od 4000dolara a da vam bude sladje i lepše neki obični Bordo na Monmartru od 25 evra.Postoje restorani na jugu Srbije i pružaju tako dobar kvalitet hrane da ne mogu mnogi izvikani da im pridju.Šteta što nisu bliže.

  23. Da postoji neka low cost kompanija do Japana, isplati se maltene jednoj četvoročlanoj porodici da ode na nešto drugačiji ručak.Malo teže, Japan je jedna od najskupljih zemalja na planeti, tako da za 5000 dinara ili ti 50 dolara ne može ni predjelo da se priušti.

  24. U Seulu, Južna Koreja, Hajneken limenka u prodavnici 9 dolara, njihovo domaće pivo oko 4.5 dolara, zamislite koliko to košta u pristojnom restoranu

  25. E zivote i drzavo kad potrosis 1/4 plate na 1 obican rucak u restoranu sa porodicom..

  26. Sada ima više para za one koji su se i pre hranili u restoranu. Za ostale više nema ni u kontejnerima.

  27. Ovi svi zaista prave klanove i kartele… Pokupovale nam Cro komsije svu prehrambenu industriju pa sad u Srbiji skuplji isti proizvod u Srbiji gde se proizvodi nego kod njih uvezen… Trgovinski lanci isti sistem … Keramicari culi da u Nemackoj cena taka a klima majstori po telegram grupama salju jedni drugima direktivu ispod cene ni roditeljima da Vam gume ne bi bile ko svajcaski sir…. Vidim i frizeri svih zemalja se ujedinili u Srbiji pa samo imali skok sa 250-400 dinara musko sisanje ba 800 pa navise i sve to u tri godine … Ovde svi deru a narod cuti i placa i po restoranima jede meso kvalitetno iz Nemackog ili Argentinskog zamrzivaca ….

  28. Sve je poskupelo, hrana najvise.Retko se hranim po restoranima, uglavnom kuvam, volim da mi deca jedu svakodnevno kuvanu hranu i pijemo preciscenu nobel vodu. Mislim da je zdravije spremati kuci hranu, nego jesti po restoranima, a i jeftinije je.

  29. Poskupljunu jer im se može! Nikad punije kafane , restorani,kafići…a to je posledica nove mladeži koja ne pita za cenu,voli provod i ne žali da plati! Za njih ne postoji sutra, roditelji su tu ako treba da uskoče kad je kriza. Cene su skoro kao u ostatku razvijene Evrope!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.