U Kongresu SAD potpisan Memorandum o saradnji Privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma 1Foto: N1

U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država juče je potpisan Memorandum o saradnji Privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U ime Privredne komore Srbije Memoradum o saradnji je potpisao Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju koji je rekao da je ovo “prvi, zajednički korak u predstavljanju Zapadnog Balkana kao jedinstvene turističke destinacije za američke posetioce”.

“Ali ovo je i deo zajedničkog i sveukupnog rada na promeni imidža našeg regiona u američkoj javnosti. Za Srbiju kao najvećeg tržišta na Zapadnom Balkanu ovo je prilika za bolje pozicioniranje i promovisanje i drugih ekonomskih oblasti saradnje”, naveo je Vesović.

Kako se dodaje, delegacija PKS učestvuje na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope koji se održava u Kongresu SAD u organizaciji Transatlantske liderske mreže i Evropskog centra Atlantskog saveta iz Vašingtona i Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

Skup je okupio državne zvaničnike, predstavnike komora, poslovnih asocijacija, administracije SAD i stručnjake koji se bave Zapadnim Balkanom.

Na forumu je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu koje pruža “Novi plan rasta EU” i ulozi SAD, ali i o svim izazovima sa kojima se poslovna zajednica suočava, saopšteno je iz PKS.

Veliko interesovanje, kako se dodaje, izazvala je diskusija o energetskoj diversifikaciji, izazovima i mogućnostima koje zelena energetska tranzicija pruža.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević naglasio je važnost produbljivanja regionalne saradnje kao jednog od preduslova za učešće u jedinstvenom tržištu EU.

“Kako bi se iskoristile prednosti koje pruža jedinstveno evropsko tržište potrebno je obezbediti bolju institucionalnu koordinaciju i saradnju svih aktera na Zapadnom Balkanu”, rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari