U Kragujevcu održan sindikalni skup o položaju radnika 1foto Miroslav Dragojević Danas

Radnici traže bezbedan rad i solidno plaćen posao od kojeg mogu da žive, da se vrati osmočasovno radno vreme, a poslodavci da poštuju propise i radnike, rekao je u Kragujevcu predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.

On je ocenio da je metalski kompleks u najtežoj situaciji od Drugog svetskog rata, jer strani investitori koji su došli u Srbiju ne poštuju domaće zakone i propise.

„Definitivno po uredbi Vlade od 2019. godine svi strani investitori i multinacionalne kompanije dužni su da daju minimalac uvećan za 20 odsto, a činjenica je da je minimalna zarada nedovoljna za napredak jedne porodice. Mi kao sindikat pokušavamo da na to ukažemo i poslodavcima i političkoj vlasti“, rekao je Marković novinarima u Kragujevcu.

On je danas učestvovao na prvomajskom skupu o položaju radnika na Trgu topolivaca gde su se okupili predstavnici Samostalnog sindikata kragujevačkih preduzeća.

„Kod nas u Srbiji je problematično to što nismo ‘finalisti’, uglavnom radimo kao komponentaši, podizvođači za velike kompanije“, ocenio je Marković.

On је naveo da to znači da je u Srbiji najjeftinija i slabo plaćena radna snaga, te ima osnova za udruživanje i sindikalnu borbu, kao i „slanje poruka“ svim investitorima i aktuelnoj vlasti.

„U Kragujevcu je takođe najveći problem što nemamo proizvođače finalnih proizvoda. Imamo Fijat koji definitivno radi u smanjenom obimu, a ranije smo imali Zastavu koja je kao stožer organizovala u proizvodnju u brojnim fabrikama u Kragujevcu. U Kragujevcu ali i celoj Srbiji potrebni su veliki stožeri ili finalisti, da bi oko njih nikli sijaset malih i srednjih preduzeća koji bi dali zamah razvoju gradovima i regionu“, rekao je Marković.

On je istakao da sindikat traži i izmene u Zakonu o radu.

„Po članu 257 Zakona o radu ne možemo da dobijemo prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i to je protivustavno. Po članu 118 Zakona o radu imamo topli obrok i regres koje je poslodavac dužan da plaća jedan dinar, zato što nije definisano koliki je minimum“, kazao je on.

Marković smatra da je nedopustivo i trajno umanjenje od 20 odsto za prevremeni odlazak u penziju.

„U realnom i metalskom sektoru radnici rano počinju da rade i do 65. godine teško da mogu da izdrže i odlaze u prevremene penzije“, objasnio je Marković.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata grada Kragujevca Saša Đorđević je poručio da sindikat podržava sedmočasovno radno vreme.

On je kazao novinarima da su „reper“ primeri iz okruženja i Evropske unije gde se inicira skraćenje radne nedelje sa pet na četiri dana, odnosno da se radni dan sa osam smanjuje na sedam sati.

„Sve je to urađeno zbog bolje produktivnosti, rezultata rada i pretpostavljam da ćemo i mi to imati u bliskoj budućnosti“, kazao je Đorđević, koji je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše nedavno iznet drugačiji stav predsednika Srbije o dužini radnog vremena.

Đorđević je ukazao na problem nepoštovanja osmočasovnog radnog vreme i da radnici rade kod nekih poslodavaca i mnogo duže, a da prikazuje kao da rade osam sati dnevno.

On je naveo da ima primera da se negde, a pre svega u trgovinama, non-stop radi i nedeljom koja je dan za odmor.

„Nažalost, ima mnogo primera poslodavaca koji ne poštuju ni državne ni verske praznike koji su neradni dani po kalendaru Republike Srbije. Oni daju sebi za pravo da su iznad države i njihovi zaposleni rade, a plaćaju ih kao za običan radni dan“, rekao je Đorđević.

On je ukazao i na problem da pojedini poslodavci isplaćuju zarade radnicima, ali tako da mu deo plate vraćaju.

Đorđević je poručio da minimalna zarada ne sme da bude „reper“ za platu radnika u Srbiji, jer je definisano zašto se isplaćuje i u kom vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari