U Magni muk 50 radnika sa alergijskom reakcijom 1Foto: Privatna arhiva

U pokušaju da izbegne reakciju povodom toga što veliki broj radnika Magna Seating u Odžacima pokazuje alergijske reakcije na materijale sa kojima radi i u cilju opstrukcije pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora koji su prekinuti krajem prošle godine menadžment te kompanije je uručilo rešenje o upozorenju pred otkaz predsedniku našeg sindikata u fabrici Daliboru Antanasijeviću.

A u sredu ga je i izbacio iz njegove kancelarije i udaljio sa posla – kaže za Danas Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije koji je reprezentativan u Magna Seating, koja proizvodi presvlake za automobilska sedišta.

On ističe da su pregovori o kolektivnom ugovoru započeti za vreme mandata u međuvremenu smenjenog direktora a da je do zastoja došlo nakon postavljanja novog.

– Kanadska kompanija Magna je poznata po tome da je netrpeljiva prema sindikatima i spada u red najgorih i najneodgovornijih poslodavaca gde god da posluje. Shodno tome, osnovana pretpostavka je da je šikaniranje predsednika našeg sindikata u toj fabrici usmereno na gušenje sindikalnog organizovanja i kako bi se sprečila zaštita radničkih prava – objašnjava naš sagovornik.

Industrijski sindikat Srbije u fabrici Magna Seating ima 1.000 članova od ukupno dve hiljade zaposlenih i jedini od svih sindikalnih organizacija ima reprezentativnost. Još 31. januara prošle godine trebalo je da sa poslovodstvom kompanije razmatra poglavlje o zaradama i potpiše kolektivni ugovor, ali se menadžment nije pojavio na tom sastanku. Od tad se sa tim procesom odugovlači uz obrazloženje da svi dokumenti vezani za to prvo moraju biti poslati na odobrenje u centralu kompanije u Kanadi.

– Takođe, početkom ove godine veliki broj radnika u pogonima je počeo da se žali zbog alergijskih reakcija na koži i problema sa respiratornim organima. Prema našim procenama zbog toga se u poslednjih godinu dana fabričkoj ambulanti obratilo između 30 do 50 radnika, što ukazuje da je problem možda neke druge zdravstvene prirode a ne alergijska reakcija. S obzirom da je poslovodstvo odbilo da nam dostavi te podatke obratili smo se Domu zdravlja u Odžacima, ali toj instituciji klijent to jest Magna Seating to nije dozvolio. Inače, radnici Magna Seating Odžaci i Industrijski sindikat mesecima upozoravaju poslodavca da zaposleni imaju ozbiljne zdravstvene probleme, tačnije osipe, rane na koži, gušenja i otežano disanje. Naša sindikalna organizacija u fabrici je prikupila na desetine fotografija koleginica i kolega koji imaju probleme na koži a prikupljamo i analize onih koji su imali probleme sa disajnim organima – kaže Matić.

Prema njegovim rečima, poslovodstvo Magna Seating odbija da kontaktira nadležne zdravstvene zavode kako bi se omogućila analiza materijala koji su štetni po zdravlje radnika.

– Treba istaći i to da menadžment uporno sprečava da se konstituiše fabrički Odbor za bezbednost i zdravlje na radu u koji bi bili uključeni i predstavnici zaposlenih. Zbog svega toga smo na kraju podneli i zahtev Inspektoratu za rad radi utvrđivanja uzroka učestalih zdravstvenih problema zaposlenih koji rade u proizvodnim pogonima. U međuvremenu su stigla i prva rešenja o invalidnosti radnika dobijena od Nacionalne sužbe za zapošljavanje – Komisije za veštačenje radne sposobnosti – ističe Matić.

On dodaje da je zbog aktivnosti podružnice ISS u Magna Seating njen predsednik Dalibor Antanasijević 20. februara dobio upozorenje pred otkaz ugovora o radu zbog kako kaže bizarnog razloga jer je automobil u krugu fabrike parkirao na nepropisnom mestu.

– Inače, na tom mestu gde je parkirao automobil je bilo više parkiranih vozila ali je sankcije zbog toga snosio samo on. Prethodno je u januaru direktor Magna Seating Pijerluiđi Đione, predsedniku ISS u toj fabrici u Odžacima Daliboru Antanasijeviću potpisao rešenje o plaćenom odsustvu koje on nije ni tražio. Tim rešenjem mu se bez potpisanog sporazuma sa sindikatom, iako je to zakonom predviđeno, odobrava 45 sati bavljenja sindikatom dok mu se za ostale dane zabranjuje ulazak u fabriku.

– Drugim rečima na taj način je Antanasijeviću onemogućeno da održava kontakte sa sindikalnim članstvom i drugim radnicima jer mu je zabranjeno da ulazi u pogone. Faktički je propisano da u fabrici može da boravi samo u svojoj kancelariji. S obzirom da mu ta besmislena naredba onemogućava da se bavi svojim sindikalnim radom Antanasijević ju je ignorisao. Zbog toga je mendžment naložio pripadnicima obezbeđenja da ga onemoguće u izvršavanju njegovih sindikalnih obaveza. To se manifestovalo na taj način što su pripadnici fabričkog obezbeđenja 10. marta non-stop pratili našeg sindikalnog predstavnika u toj fabrici i dežurali ispred njegove kancelarije. On se zbog toga uznemirio i pozvao je policiju kojoj nije bilo dozvoljeno da uđe u fabriku pod obrazloženjem da se radi o privatnom posedu. Daliboru koji je dijabetičar je zbog pritiska obezbeđenja pozlilo zbog čega je morao da se javi i nadležnoj zdravstvenoj ustanovi gde je pregledan. Dan kasnije se praćenje od strane obezbeđenja ponovilo. Dalibor je opet obavestio telefonom policiju zbog čega je policija ušla u krug fabrike i razgovarala sa njim kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Menadžment je istog dana Antanasijeviću uručio novo rešenje o upozorenju pred otkaz ugovora o radu bez obrazloženja i naloženo mu je da odmah izađe iz svoje kancelarije i napusti krug fabrike – priča Matić.

Prema njegovim rečima, slučaj iz Odžaka predstavlja novi pritisak poslodavaca na sindikalne predstavnike u Srbiji, sa ciljem njihovog zatrašivanja i sprečavanja aktivnosti na zaštiti radničkih prava.

– Kao sindikalna centrala dajemo punu podršku Daliboru Antanasijeviću i našoj podružnici u Magna Seating. Obratićemo se nadležnima u Srbiji i obavestiti o mobingu i zastrašivanju koje se sprovodi prema sindikalcima u toj fabrici u Odžacima. Takođe ćemo zatražiti podršku od Svetskog industrijskog sindikata u čijem smo članstvu. Oni će nam izaći u susret i zatražiće zaštitu našeg sindkalnog predstavnika u Magna Seating od strane Ministarstva rada Srbije. Centrala kojoj pripadamo, Konfederacija slobodnih sindikata će se pak obratiti svim drugim sindikalnim centralama u Srbiji sa zahtevom da se solidarišu sa Industrijskim sindikatom Srbije i da pod parolom „on je jedan od nas“ ako treba i protestnim okupljanjima spreče otpuštanje sa posla Dalibora Antanasijevića koje se kako stvari stoje priprema od strane poslovodstva Magna Seating – kaže Matić.

Kontaktirali smo juče i Aleksandru Jakšić, direktorku ljudskih resursa u fabrici Magna Seating, kako bi smo čuli drugu stranu priče.

Ona nas je obavestila da nije ovlašćena za komunikaciju sa medijima i uputila putem mejla kontaktiramo direktora Pijerluiđi Đionea. To smo i učinili ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari