U martu izdato 11 odsto manje građevinskih dozvola u odnosu na isti mesec prošle godine 1foto Miroslav Dragojević Danas

U martu ove godine izdato je 2.293 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u martu, 80,7 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,3 odsto na ostale građevine.

Kako se navodi, ako se posmatraju samo zgrade, 77,5 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,5 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove i to 59,5 odsto.

Prema tim dozvolama, kako dodaju iz RZS-a, prijavljena je izgradnja 2.897 stanova, s prosečnom površinom od 85,5 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 150,4 kvadrata, a 87,3 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 76,6 kvadrata.

Prema podacima RZS-a, predviđena vrednost radova novogradnje u martu iznosi 84,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 35,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje. Zatim slede Sremska oblast sa 15,1 odsto, Južnobanatska oblast sa 14,4 odsto, Šumadijska oblast 11,1 odsto i Južnobačka oblast sa 4,7 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 2,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari