Komercijalna banka u narednih pet godina neće biti na prodaju, a samo u slučaju da se okolnosti znatno izmene, njeni vlasnici će moći da prodaju do 20 odsto svojih akcija, najavio je juče predsednik Izvršnog odbora ove banke Ivica Smolić. Prema njegovim rečima, inicijativa da se postigne upravo ovakav dogovor trenutno postoji među glavnim akcionarima, koje s jedne strane čine država Srbija, a s druge Evropska banka za obnovu i razvoj, IFC, nemački DEG i švedski Svedfond.


Takva inicijativa rezultat je ocene da sada nije povoljno vreme za prodaju banke, a u slučaju promene stanja, država bi mogla da proda 10 odsto akcija, a strani investitori drugih 10.

Predstavljajući rezultate svoje banke, Smolić je na novinarsko pitanje, rekao da Komercijalna apsolutno nije bila zainteresovana za preuzimanje Nove Agrobanke, kao što nije ni za Razvojnu banku Vojvodine ili bilo koju drugu sličnu banku, primetivši u duhovitom tonu da je za takve operacije potreban „više kiropraktičar nego ekonomista ili bankar“.

On je dodao da bi Komercijalna u Srbiji možda mogla da bude zainteresovana za samo dve banke, ali da su to „banke koje dobro rade“ i posluju sa malim i srednjim preduzećima.

Komercijalna, koju je država upravo dokapitalizovala sa više od 100 miliona evra, sada, kako kaže njen prvi čovek, ima adekvatnost kapitala od 20 odsto, što joj „daje prostora za rad u naredne dve, tri godine“, bez potrebe za prikupljanjem dodatnog kapitala. Smolić je zato rekao da u narednoj godini sigurno neće biti nikakve dokapitalizacije, a da kasniji potezi zavise od toga da li će banka akcionarima plaćati dividendu, kao i od drugih okolnosti.

On je rekao i da će Komercijalna kupovati obveznice Erste banke, „jer daju dobar prinos“, napomenuvši da se banke sada okreću emitovanju sopstvenih hartija, pošto su izvori kapitala iz inostranstva počeli da presušuju. Komercijalna drži i oko 300 miliona evra državnih hartija od vrednosti, ali to za tu banku predstavlja samo „sekundarnu garanciju likvidnosti“, dok je primarno poslovanje okrenuto ka građanima i privredi.

Govoreći o performansama banke, Smolić je naglasio da je Komercijalna druga po veličini u Srbiji sa 10,8 odsto tržišnog učešća, 1,3 milijarde evra štednje, 484.000 štediša i 623.500 štednih uloga. On je dodao da je 62 odsto depozita oročeno na 12 i više meseci, pri čemu je više štednje položeno na tri godine nego na šest meseci. Depoziti sada čine 75 procenata izvora ove banke.

Prinos na akcijski kapital, kao mera profitabilnosti Komercijalne banke, iznosi 16 odsto, dok je prosek bankarskog sektora u Srbiji 4,8 odsto. Komercijalna je zabeležila rast profita od 13 odsto u vreme kada je prosek sektora pad od 40 procenata. Istaknuto je i da je učešće problematičnih kredita u ovoj banci 11,04 odsto, dok je prosek sektora 19,5 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari