U Nemačkoj godišnja inflacija 2,3 odsto 1Foto: Shutterstock/Nazile Keskin

Inflacija u Nemačkoj je ponovo porasla u julu posle pada u junu, ostavljajući neizvesnost oko daljeg smanjenja kamatne stope Evropske centralne banke u septembru.

Porast indeksa potrošačkih cena dostigao je 2,3 odsto na godišnjem nivou, što je 0,1 poen više nego u junu, saopštio je danas Federalni zavod za statistiku Destatis.

„Pad cena energije (-1,7 odsto za 12 meseci) umanjuje stopu inflacije“, ali „i dalje primećujemo natprosečna povećanja cena usluga (+3,9 odsto za 12 meseci)“, komentariše u saopštenju Rut Brend, predsednica Destatisa.

Tvrdoglavi rast cena usluga, podstaknut povećanjem plata u radno intenzivnom sektoru, sprečava inflaciju da brže padne prema cilju od 2,0 odsto koji je ciljala ECB.

Stopa inflacije bez hrane i energije ostala je na 2,9 odsto u julu u Nemačkoj, koliko je bilo i u junu, ali je na nivou znatno iznad ukupne inflacije od januara 2024.

Kao referenca za ECB, ukupni usklađeni indeks cena je porastao za 2,6 odsto na godišnjem nivou, takođe je potvrdio Destatis.

Inflacija u zoni evra nastavila je svoje u julu kretanje gore-dole, popevši se na 2,6 odsto na godišnjem nivou, posle 2,5 odsto u junu, po Evrostatu.

U julu je ECB zadržala na istom nivou kamatnu stopu posle prvog smanjenja u junu, a njena predsednica Kristin Lagard upozorila je da su brzina i trajanje budućih smanjenja „veoma neizvesni“ zbog nestabilnosti inflacije.

Posle letnje pauze, Upravni savet Evropske centralne banke održaće naredni sastanak o monetarnoj politici 12. septembra kada bude novih ekonomskih prognoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari