Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više od 10.000 medicinskih tehničara, a njih 250 šansu za posao umesto u Srbiji dobiće ove godine u Nemačkoj. Naime, Nacionalna služba za zapošljavanje i nemačka Savezna agencija za rad iz Nirnberga sklopile su sredinom januara sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih zdravstvenih radnika u Nemačkoj, a on omogućava da posao u toj državi prvo dobije 250 medicinskih tehničara iz naše zemlje.


Sporazum su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović i generalna direktorka Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje Monika Varnhagen. Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, istakao je da je to prvi sporazum te vrste koji je Nemačka zaključila sa nekom drugom državom

– Sporazum ima dvostruki značaj, da manjak na nemačkom tržištu bude pokriven i da u Srbiji omogućimo nezaposlenima da nađu novu perspektivu i da počnu da rade u Nemačkoj, ukazao je Vilhelm.

Dejan Jovanović, direktor NSZ, naglasio je da medicinski tehničari u Srbiji na posao čekaju i duže od dve godine. On je dodao da je od nemačkih kolega dobio informaciju da će njihova plata u bruto iznosu biti oko 2.200 ili 2.300 evra, odnosno oko 1.600 evra neto.

Kako za Forum objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, prvi medicinski tehničari mogli bi put Nemačke da krenu već u aprilu, a poznavanje nemačkog jezika neće biti preduslov, jer će svi kandidati dobiti mogućnost da u Srbiji savladaju jezik. Međutim, iako je prvobitno planirano da samo 250 naših državljana putuje u Nemačku, postoji šansa za zapošljavanje i većeg broja ljudi, jer su nemački partneri napomenuli da su njihovi potencijali i znatno veći.

– Ovaj sporazum otvara mogućnosti za poslodavce iz Nemačke da zapošljavaju radnike medicinske struke i on tek treba da se realizuje. U toku ovog meseca očekujemo prva interesovanja poslodavaca i raspisivanje oglasa i konkursa. Termin odlaska kandidata koji ispunjavaju uslove se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi, jer to dobrim delom zavisi i od brzine nemačke strane. Međutim, mi se nadamo da bi to moglo biti od aprila, a najkasnije do sredine ove godine, ukazuju u NSZ.

Shodno sporazumu, Nacionalna služba za zapošljavanje, Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke i nemačka agencija za međunarodnu saradnju, dužne su da u narednom periodu objave zajednički oglas, u kojem će biti precizirani osnovni uslovi koje moraju da ispunjavaju naši državljani, ukoliko žele da se radno angažuju u Nemačkoj.

Svi oni koji žele da se radno angažuju u Nemačkoj, potrebno je da svojim savetnicima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje napomenu da žele da konkurišu za rad u ovoj evropskoj državi, a oni će ih obavestiti kada se raspišu oglasi i kada bude pokrenut proces posredovanja.

Ispit za osnovno znanje jezika

– Prema informacijama kojima sada raspolažemo, da bi neko lice iz Srbije moglo da radi u Nemačkoj na osnovu ovog sporazuma, potrebno je da ima završenu srednju medicinsku školu, opšti ili pedijatrijski smer, položen stručni ispit i osnovno znanje nemačkog jezika. Znanje jezika će proveravati komisija, koju će formirati Savezna služba za zapošljavanje Nemačke, na razgovorima koji će se obaviti u Srbiji. Kada govorimo o dokumentaciji koju će naši državljani morati da podnesu prilikom konkurisanja i eventualnoj potrebi nostrifikacije diploma, moramo da naglasimo da će i ta pitanja biti definisana oglasom, objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari